Sabelhagens olivlund

måndag 7 januari 2013

Befintliga och Önskeväxter till Paisleyrabatten




Paisleyrabatten är min nyaste rabatt som jag grävde i våras. Jag har mest perenner och Austinrosor där, och jag hoppas de vill blomma till sommaren. Alla gjorde nämligen inte det sommaren -12. 

Jag har planterat en Buddleja i mitten, och jag hoppas den överlever vintern. 
Jag är lite osäker på sammansättningen av växterna i rabatten, och det kan hända att det blir lite omändringar och vissa växter flyttas och vissa tillkommer. 

Jag har alunrot och nävor som ramar in rabatten. Ja, inte hela rabatten med på vissa delar. 

Rosorna i rabatten 

Alla rosbilder från Flora Linnea 
Englands rose 

The Lady's Blush 

Princesse Anne 

The Wedgewood rose 

Wollerton Old Hall 

Rosa Cantabrigiensis

Jag ska beställa smörboll 'Alabaster' och plantera ihop med  Cantabrigiensis
Tycker det är så snyggt med ljusgult. Och en dröm jag har är en liten "ljusgul hörna". Bara det blir bra ihop med det andra så det inte blir två olika öar i samma rabatt, men det tror jag inte. De andra rosorna är ju ganska starka i färgerna, fast Mme Plantier kommer i övergången och neutraliserar lite. 
Bild från Hortogreen 

Skulle gärna vilja ha svavelsippa också, men den vet jag inte riktigt hur jag ska få tag på 


Jättevädd planterade jag i maj, men den hann inte blomma 
Bild från Impecta 
Mme Plantier 

Glendora 


Växter som finns i rabatten 


Buddleja 


Näva 'Sirak' 


Aklejruta 


Näva 




Får se hur denna rabatten ter sig i sommar, jag får känslan av att vissa växter är mer kraftigväxande och kommer ta för sig för mycket, men vi får se:)).  
Jag vill ju inte att rosorna ska försvinna. 

Sedan funderar jag på om jag ska köpa en eller två till av de Austinrosor jag redan har, det rekommenderas att man planterar tre i grupp. 
Och vissa Austinrosor kan se lite ensamma ut. Men jag vet inte...
I ärlighetens namn känns det lite oprioriterat att tilläggsköpa fler av en rossort  som jag redan har, men jag ska fundera ett varv till:)). 
Det är ju snyggare när det ser kraftfullt och frodigt ut. 



Då var första arbetsdagen gjord, och jag överlevde:))





Ha det gott






Kram Maria 











22 kommentarer:

  1. Hej fina du!
    jag log brett åt din kommentar igår...;)
    Skönt att du kan tassa runt hos mig och få inspiration av något...då behöver ju inte jag känna att jag våldgästar dig hela tiden..;)
    Underbara rosor på bilderna..jag måste verkligen köpa fler i år..;)
    Vet du idag när jag stod vid tidningshyllan och höll i en trädgårdsridning så ställde jag tillbaks den å tänkte...näää...den här behöver jag inte...jag har ju Maria, Helena mfl..att kika in till istället..;)
    Så fint det blev i köket...ny väggfärg kan verkligen göra underverk och det känns alltid fräscht och rent då man målar om..;)
    Nix dags å fixa kvällsmat..
    Kram Katarina

    SvaraRadera
  2. Jo, men gör det! Köp fler av samma sort. Det blir så galet snyggt :-)
    Är riktigt sugen på en cantabri... Så vacker! Är den bra?
    Kram Hélena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hélena. Visst är Cantabrigiensis vacker:)). Jag har dock haft den för kort tid för att säga hur den är.
      Kram

      Radera
  3. WOW, jeg ble helt forelsket i rosen Wollerton Old Hall. Så utrolig nydelig!

    Ønsker deg en ny fin uke! Klem

    SvaraRadera
  4. Du har så mange vakre blomster i rabatten din. Jeg er nesten sikker på at buddleia klarer seg fint hos deg. Mine overlevde fint sist vinter, og det er mildere hos deg. Jeg likte så godt den The Wedgewood Rose. Jeg liker så godt Austinroser :)
    Ha det godt. Klem Marit

    SvaraRadera
  5. Mmmm, vilka läckra bilder! Det är alltid spännande med nya rabatter. Det blir inte alltid som man tänkt sig, men så är det ju roligt att ändra och plantera nytt också:-)
    Svavelsippa finns att köpa hos Spezialplant som skickar växter, du hittar dem på www.spezialplant.nu. Jag har aldrig handlat där själv, men har hört och läst jättemycket positivt om företaget och kvalitèn på växterna.
    Lycka till med rabatten!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nora. Tack för tipset, då ska jag kolla där.
      Kram

      Radera
  6. Det är ju inte helt fel att låta rabatten visa sin sida innan du planterar in fler växter.
    Storleken stämmer ju inte alltid på beskrivningen och verkligheten på grund av jordmån och var den står.Och att ha många av några sorter ger ju ett lugnare intryck kanske.
    Det låter rätt bra tycker jag det du har.
    Kram Meta

    SvaraRadera
  7. Åååå så herlige bilder av de skjønneste blomster:)
    Før minstemor skulle i barnehagen idag så kikka vi i ei Sangbok med så vakre blomster bilder og vårbilder,lengter sån etter lysere tider:)

    Fin kveld til skjønne deg!
    Klem fra Lillian

    SvaraRadera
  8. Andra och tredje säsongen brukar nästan vara de finaste när det gäller nya rabatter, tycker jag! Sedan gäller det att bibehålla det fina och jobba lite! ;-)
    Tänk, så fin din rabatt kommer att bli den här sommaren!

    Kram // AH

    SvaraRadera
  9. Dina rabatter är ju som en kunglig trädgård! Du har så mycket växter och sedan att du kan namnen på dom också, det är inte dåligt!
    Kram Helena

    SvaraRadera
  10. Vet du, dette blir kjempefint. Det er så fine samstemte fargetoner. Nå lysner dagen, deilig. Ha det godt ! Hilsen Anne

    SvaraRadera
  11. Så mycket vackert! När jag ser sånt här önskar jag att jag hade liiiite grönare fingrar. Men jag skulle antagligen ta dö på hela rasket i raketfart av sällan skådad rang :)

    Kramar

    SvaraRadera
  12. Så många fina växter du har och vill ha i den där rabatten, kommer att bli jäöttesnyggt! Visst är det fint med den ljusgula färgen. Skulle precis tipsa om Spezialplant (såg att du fått tips redan)Jag brukar beställa därifrån och han har mycket fint men hittade inte svavelsippan iår tyvärr. Kan ha missat...

    Kram Ulrika

    SvaraRadera
  13. Så mye fint i rabatten din. Gleder meg til alt blomstrer i 2013. Måtte du gjerne blogge det ;) Storkenebben Sirak er helskjønn. Ha en flott tirsdag.

    SvaraRadera
  14. Rosnamn är jag inte bra på men fint blir det säkert!!

    kram

    SvaraRadera
  15. En riktigt smarrig rabatt! Och jag tänker som du, varför behöva fler av samma ros. Täta till det med fler perenner eller ännu hellre, gräs. Molinia-gruppen och Calamagrostis har många fina sorter som är jättefina till rosor. Dessutom sprider de sig inte med en massa utlöpare. Själv använder jag ofta just gräs till alla mina rosor, det står så vackert med stråna mot rosornas bladform.
    Hej från Törnrosa

    SvaraRadera
  16. Oh, va kul! Och jag tror det kommer att bli en riktig rossommar i år!! Och din rabatt kommer att bli jättefin. Jag planterar alltid för tätt och det är inte bra heller, inte för nåt, jag får flytta och greja så mycket då.
    Jag har sorterat bilderna från 2012 och då såg jag mina rosor i alla vinklar, jag har inte så många, men jag minns att jag tyckte att dom inte blommade så mycket, men jösses så mycket blommor det var i alla fall.
    Agneta kram

    SvaraRadera
  17. Visst är det härligt att planera... njuter av dina bilder!
    Kram

    SvaraRadera
  18. Vilken härlig rabatt med jättefin växtsammansättning. Ska bli spännande att få se den i full blom i sommar.
    Kram

    SvaraRadera
  19. Såååå vackra foton!!! Jag önskar att jag hade så fina och spännande rabatter att invänta till våren! Men förhoppningsvis kommer det växa fram vacker utomhusmijö här hos mig också med tiden:)) Håller med ovan, ser fram emot att se hur allt blir att se ut hos dig till sommaren - och snart är vi där:))

    Stöööörsta kraaaamen aka

    SvaraRadera
  20. Rabatten blir säkert jättefin - det hade varit roligt om du fotograferade hela så att man får en överblick och ett helhetsintryck av den. Vi hoppas verkligen att det blir en bättre sommar än den som passerade i fjol utan värme och med alldeles för mycket regn!
    Må så gott.
    Eva

    SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.