Sabelhagens olivlund

tisdag 7 januari 2014

Trädgården, nu får du hejda dig



Man kan ju tro att det är vår ute. Aklejorna är läckert ljusgröna, krokusen på gång, euphorbian är flera cm hög, och kärleksörten likaså. 
Rosorna har stora skott. 
Jag älskar det och tänker inte på att när det blir frost så... 
Jag är "självisk" och njuter av min lilla vår i trädgården. 
Okej då, lite orolig är jag. Verkar som minusgraderna kommer till helgen. 
Eller så är det så här detta nya år, att vi får ingen kall vinter. 

Min trädgårdslust la av tidigt i höstas, jag var knappt där på hela hösten. 
Men nu händer det något, jag har rensat två rabatter i december, börjat kika in hos fröfirmor, planerar och tänker på hur jag kan ändra och strukturera i trädgården. 
Ska inte köpa på mig så mycket nya växter, men två högre till gavelrabattens bakre del behövs. 


Två rutor i växthuset har blåst sönder i vinter. Nu har vi  ju inte glasat in hela växthuset, men det känns ju lite trist att några av de får rutor vi faktiskt satt in gått i krasch. Men så är det. 






Bambun är härligt grön året om  


Grönfinkar, blåmes och talgoxe 



Fingerborgsblomma 


Rosorna är på gång, här Pendulina och Wild Edric 


 Jättevädd 







Lammöronen håller på att sprida sig ut i gräsmattan 

Euphorbia  



 Kärleksört 


Akleja 








Då var första arbetsdagen avklarad. Skönt att komma hem och kunna ta en liten fotorunda. 





Ha det gott




Kram Maria 







22 kommentarer:

  1. Det känns nästan osannolikt att det skall komma kyla nu - nu har jag vant mig vid den här vintern och jag gillar den skarpt:-) Hoppas nu vi slipper "barfrosteländet" i alla fall.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Rutor som blåser sönder? Här brukar de knäckas av tung snö men vi har gradvis ersatt takrutorna med kanalplast, inte roligt men praktiskt.
    Tjälen är borta här men några knoppande krokus eller aklejor ser jag inte till. Det enda som blommar är julrosorna jag fick i födelsedagspresent:)
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  3. Hoppas verkligen att våra växter klarar om det blir kallt och vi inte har någon snö som skydd.Håller tummarna.
    Kram/Gunsan.

    SvaraRadera
  4. Har aldrig varit med om maken, vilken varm vinter. Vill hellre ha kallt nu än i mars-april. Längtar mest efter sol!
    Kram

    SvaraRadera
  5. Får håpe det ikke blir kulde hos deg nå som det har begynt å spire. Her ser det ut til å bli veldig kald etter neste helg. Jeg vil heller ha denne "våren" som er nå.
    Ha det godt, Maria

    Klem Marit

    SvaraRadera
  6. Man börjar ju undra om det ska bli någon vinter...
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
  7. Ja..vi har en vår-vinter nå om dagen...det er snakk om minusgrader til helgen men jeg tro våre vekster er tøffe og tåler det:)
    Fine foto fra hagen din:))

    SvaraRadera
  8. Japp, arbetsdagen avklarad om än något kortare än vanligt. Mjukstart kallas det nog ;). Åkte hem, bakade bröd, sprang lite intervaller och satte mig till dukat bord (sonen som lagade idag). Härlig eftermiddag!

    Trädgården är jag lite orolig för nu. Det ska bli kallare snart sägs det och då undrar jag lite över hur det ska gå med allt som lurats upp redan av det milda vädret.

    Kram

    SvaraRadera
  9. Vintern kommer nog tyvärr... :( Det ser lika dant ut här också. Många växter på gång. Och jag är orolig faktiskt. De flesta klarar sig nog men hur ska det gå för rosorna som inte kommer hinna härda av...
    Hoppas att det kommer gå bra för allas våra trädgårdar och växter.
    Kram

    SvaraRadera
  10. Ser likadant ut i vår trädgård. Bara kylan kommer smygande går det nog bra, värre om det blir riktigt kallt och barfrost. Det är bara att hålla tummarna. Och under tiden njuter jag av "våren", vem vet hur det ser ut om ett par veckor?!
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  11. Fina bilder från din trädgård! Så mysigt växthus.
    Förstår att det blir upp o nervänt i trädgården nu denna "vintern"! Blir väl en chock för det som kommit fram när det nu blir snö o kyla, kram Suss

    SvaraRadera
  12. Snart får vi fira jul till midsommar o tvärtom.....Härliga bilder från din trädgård o hoppas verkligen att snö o kyla uteblir. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  13. HAllå där!
    Ja vist är vädret helt galet.
    Jag hoppas verkligen allt som börjar spira klarar sig om det smäller till o blir kallt. Stackars växter..vad ska de tro??
    Jag tyckte härom dagen att det såg ut som om Magnolian börjar knoppas...
    Trist med växthuset men vad roligt att din inspiration kommit tillbaks.
    Kram Katarina

    SvaraRadera
  14. Det känns otroligt märkligt men väldigt skönt att slippa skotta så mycket snö som jag gjort de sista vintrarna. Men nu ser det ut som om det ska komma lite snö och kallt till helgen. Oavsett hur resten av vintern blir så blir den ju kort ivf för vintern kommer ju inte stanna till i mitten på maj!! Väl?????

    Kram

    SvaraRadera
  15. Litt deilig med vårtegn, men her hos meg er det vinter. 60 - 70 cm med snø. Jeg krysser fingrene for at kulda ikke setter inn for hardt. Ha ei finfin uke fortsatt.

    SvaraRadera
  16. Jeg håper på snø tidlig nese uke. Ikke fordi jeg liker det, men jeg ser jo at langtidsvarselet melder at nå kommer vinteren... og da er det litt mer betryggende om plantene får et hvitt skyddslag :-) Men visst er det herlig med den milde vinteren så langt! :-D
    Ha en fortsatt riktig fin dag
    Stein

    SvaraRadera
  17. Det er meldt kaldvær på vei her nå. Men i dag så er det 7 pluss så vi får se :) Håper i hvert fall ikke at de spirene som er på vei opp nå blir drept om det komme sprengkulde. For spirer og tegn på liv og vår er helt herlig :)

    Ønsker deg en herlig dag :)


    Klemmer fra Monica

    SvaraRadera
  18. Ikappläst!
    Du har redan vårtecken i din trädgård - jag har inte tittat så noga här hos oss, jag spjärnar emot. Fast nu när jag hörde att det kanske skall bli vinter till helgen, då gillade jag inte det heller - för sent nu. Då måste man ställa om sig en gång till......

    Vilken fin present du fick och vilket fantastiskt fint arbetsrum! Jättesnyggt och harmoniskt i färgerna. Och nyårsmenyn, den hade man ju inte tackat nej till, inte. Det låter gott och ser gott ut och var säkert ännu godare!

    Kramar
    Agneta

    SvaraRadera
  19. Oy har du sett så mye som har vårfølelse i din hage da, litt skummelt hvis frosten kommer før snøen men de vil jo helst gå bra.
    Vi nærmer oss våren med små kritt nå.

    God kveld fra Marit.

    SvaraRadera
  20. Härligt med trädgårdsplaner. Vi har ett växthus i vårt nya hus och jag ska faktiskt försöka odla något där i år, jag med totalt ogröna fingrar.

    SvaraRadera
  21. Vi får hålla tummarna för att det blir en 'mild' kyla på västkusten. Roligt att se det gröna spira men inte lika kul om det fryser ner helt. Ska försöka hinna sprida ut mera granris innan helgen över det jag känner är mest känsligt. Om kylan lägger sig sen hoppas jag på ett dunigt lager snö som isolering :-) Har många frösådda pioner jag är lite orolig för annars.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  22. Har i England har det varit en valdigt mild vinter ocksa, fast mycket regn och blaser har det gjort. Men, +14 pa dagarna ibland ar otroligt! Inga knoppar pa mina rosor annu, men jag har knoppar pa andra vaxter och hyacinther som ar 10cm hoga redan! Vill inte heller ha sno nu, fast jag tycker om frostig morgon da och da...

    SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.