Sabelhagens olivlund

måndag 1 september 2014

Tankar om växthuset och gavelrabatten



Hej, hej 

Hoppas ni haft en bra helg. 
Vi har haft en mysig helg, men tiden sprang iväg alldeles för fort, och jag hann inte riktigt med:) 
Avloppet är fixat och det är skönt, hoppas det håller ett tag nu. 
Vi har varit och tittat på ett nytt kök, superroligt! Vårt nuvarande kök är lite opraktiskt, har för liten arbetsyta och så har vi ingen diskmaskin. Vi har börjat att kika runt, så får vi se vart det leder:) 


Så här ser det ut i trädgården den första september 
Lite vemodigt att vi nu går mot höst, men jag hoppas på många soliga sköna dagar med hög klar luft. Då är det helt okej med höst:) Eller jag har inte ont av hösten, det är mer det som kommer efter som är mycket värre. 


Jag tycker så mycket om mitt lilla växthus, fastän att det inte har glas. Men jag tror jag har kommit till den punkten då jag antingen får ta bort det för att plantera växter där (har platsbrist, och behöver all yta jag kan få), eller köpa ett annat.  
Färgen börjar flagna, så det är ingen direkt vacker syn på nära håll längre. 
Inget jag kommer göra i år, men jag kommer fundera och skissa på hur jag vill ha det. Ett annat alternativ är att flytta två vinbärsbuskar vid sidan av studsmattan, och göra en större upphöjd rabatt där. Men som sagt, det ska jag tänka ut i vinter. 




Wild Edric 

Min gavelrabatt
Den kanske inte är så jätterolig just nu, mest grön. Men snart kommer nog höstsilveraxet med sina vita vippor lysa upp här. 


På kanterna längst ut i bild, syns inte alls här ser jag, men där finns i alla fall en inramning av buxbom. Jag vill ha en stram inramning till hela rabatten, och funderar jag på att flytta fram dem så de syns mer och så komplettera med tex järnek på kanterna längre bak. 

Till vänster i bild har jag rödbladig smällspirea 'Summerwine' och bredvid havtorn 'Hikul'. Nu läste jag på en blogg att man kan formklippa 'Hikul' till klot. Det lät spännande och något jag skulle vilja prova. Har inte riktigt koll på hur man gör, men får väl googla runt och se om jag hittar tips. Eller har ni tips, så skriv gärna:) 


Rhododendronbusken ska bort, den tar alldeles för mycket utrymme. Tänker mig ett stramt gräs eller liknande där istället. 

Mina solar i trädgården, jordärtskocksblommor 




Ha en bra start på veckan 




Kram Maria 











14 kommentarer:

  1. Spennende prosjekter du er i gang med! Oppvaskmaskin hadde jeg ikke klart meg uten, for det er helt nødvendig i mitt kjøkken.
    Bedene dine er så så frodige og fine. Jeg forstår at du har behov for mer plass i hagen, og drivhuset ditt tar jo mye plass. Det er mange vurderinger og valg en må ta i en hage :-)

    Klem, Marit

    SvaraRadera
  2. Spennende tider hos dere :) Og vi lesere følger spent med.
    Ha ei finfin ny uke, Maria.
    Klem

    SvaraRadera
  3. Vad roligt med nytt kök , minns när vi vart runt och tittade på olika utställningar , det är 10 år sen nu , tiden går , det börjar bli lite skavanker nu men jag hade nog valt nåt liknande om vi hade gjort det idag igen.
    En skön måndag önskar jag dig :) kram Anna

    SvaraRadera
  4. Så lummigt och fint. Egentligen borde jag inte alls sitta här, utan gå ut och göra litet åt min egen trädgård. Växthuset skulle jag sätta glas i, om du odlar t ex tomater också. Jag kunde haft hela min trädgård under glas om det varit möjligt.
    Nytt kök låter spännande.

    SvaraRadera
  5. Oh, kökstankar! Kul! Eller nåt....Men med er energi kommer det nog att gå fort! Och lätt. Din trädgård är så lummig och så är det kul att ha planer!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  6. Trots att hösten börjar sitt inträde, så är bilderna vackra! Och vilka planer du har!

    SvaraRadera
  7. Här känns det som sensommar ännu och jag gillar det. Gillar hösten också, jättemycket.
    Spännande med köksplaner. Det är ju en så viktig del i huset.

    Kram

    SvaraRadera
  8. Oh, hoppas att du finner en lösning med växthuset. Jag tycker att just den där färgen gör sig så fint i din trädgård!
    Nu är det snart ett år sedan vi åkte runt och tittade på kök. Tillslut blev det ju ett Ikea-kök, och vi är helt nöjda. Framför allt är vi glada för den extra arbetsytan vi fick till jämfört med det förra köket. Mycket enklare att vara flera samtidigt i köket som lagar mat tillsammans nu. Lycka till med planerna!

    Kram // AH

    SvaraRadera
  9. Det ser få fint ut i din trädgård!
    Tråkigt det där med växthuset eftersom det passar så fint där i grönskan.
    Ha en fin vecka
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
  10. Hei! Det er så frodig og fint i hagen din.. Jeg kjenner meg så godt igjen når det gjelder plassproblemer.. Det er så mye en vil ha plass til. Lykke til med alle valgene. Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
  11. Hej hej Maria!
    Ååå jag bara ler o suckar o ler när jag tittar på din underbara trädgård...
    Får lust att sätta i gång i min nu...fniss...lite sent ju...får satsa på nästa år i stället.
    Å lilla Lykke...å vad fin hon är och vad söta de är hon och lilla Märta. Visst är det bra gulligt att de verkligen får små kompisar som de gillar..
    Kram fina du!
    Katarina

    SvaraRadera
  12. Gillar dina ideer för rabatten. Men de är vackra redan som de är, där på dina foton. Och gräs, en riktig formlyftare, tycker jag. Stramar liksom upp i "bladgyttret" som det gärna blir så här års. För nu är det mesta "styrsellöst" och utan form. Då tar jag fram sekatören och klipper, formar, stammar, tar bort, ansar. Så känns det lite bättre.

    SvaraRadera
  13. Vilka otroliga rabatter du har i din trädgård!
    Jag skulle också behöva få till någon mer rabatt och lite höstväxter ;)
    Jag gillar hösten, men tycker tyvärr att nov-mars är lite för långt :( Allra värst är nog faktiskt feb-mars ;)
    Nytt kök, vad spännande! Ni har så mycket planer och projekt :)
    Kram och ha en fortsatt fin ny vecka.
    /Maria

    SvaraRadera
  14. Låter spännande det där! Ja jag har också några höstprojekt...får se om jag hinner med något av dom...misstänker att det blir till att kratta löv snart istället, har en STOR ek i trädgården som jag älskar sommartid och gillar lite mindre på hösten, det blir tonvis med löv som måste krattas, puh!
    Kram på dig,
    Titti

    SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.