Sabelhagens olivlund

Sabelhagens olivlund

lördag 2 januari 2016

Baka solskensbullar såklart!

Jag har provat att baka vaniljbullar eller solskensbullar som de också heter, hittade receptet hos den här duktiga tjejen. 
Första gången jag ger mig på att baka bullar:) 
Det har liksom inte blivit av innan, för min mamma har alltid försett oss med alla sorters bullar så jag har inte behövt baka själv. Men nu var det dags. 
Vi fick med oss så goda kanelbullar hem från landet, så jag tänkte att det här blir lite variation. 



Bullar på jäsning. 




Pensla de varma bullarna med smält smör och doppa sedan i socker 

Volia... färdiga :) 

 Dags att provsmaka 


Det är så otroligt skönt att ha lata dagar tillsammans. Älskar att vara hemma allihop:) 



Kram Maria 



Det här behöver du till 25-30 vaniljbullar :
50 gram jäst ( för söta degar )
150 gram smör
1/2 msk malen kardemumma
5 dl standardmjölk
1 kryddmått salt
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk bakpulver
11-13 dl vetemjöl
Smält smör
Socker
MarsanKräm ( Vanlig som blandas med mjölk går jättebra)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm upp mjölk och smör, kardemumma, socker och salt till fingervarmt ca 37 grader.
Blanda ihop lite smörvätska med jästen, lite i taget, tills den löst upp sig.
Rör ihop bakpulver med ett par deciliter mjöl och rör ner i degvätskan.
Fortsätt sedan att rör ner resten av mjölet, spar eventuellt lite tills du bakar ut. Degen ska inte bli för hård,minska då hellre på mjölet. Så att inte bullarna blir för hårda och torra sedan när de har gräddats.
Låt degen jäsa under bakduk i ca  40- 50 minuter.
Baka sedan ut den,  arbeta den smidig och dela den i ca 25 stycken delar.
Rulla ut och lägg varje bulle på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck sedan en grop i varje bulle med mjölad tumme och fyll i med vaniljkräm.
Låt dessa bullar jäsa ytterligare i 40 minuter. Vispa ett ägg för hand, och pensla bullarna innan gräddningen.
Ställ ugnen på 225 grader.
Och grädda dem sedan i mitten på ugnen  i 5- 8 minuter.   Eller tills de har fått fin färg.
Smält smör i och häll upp socker i en annan skål.
Pensla de varma bullarna med smöret och doppa gensat i strösockret.
Låt bullarna svalna på galler.



7 kommentarer:

  1. Så goda de ser ut! God fortsättning på nya året. Kram

    SvaraRadera
  2. Mmm ser smaskens ut! Har själv inte testat på att göra dessa men blir sugen nu :)
    God fortsättning till er

    SvaraRadera
  3. Bullar är busenkelt att baka och uppskattas alltid av barn och barnbarn.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Hej Maria.Tak for opskriften til de lækre boller.........dem må jeg da også prøve at bage på min nye Kenwood maskine.
    Vi må ha noget at hygge og varme os med her i dette kolde vejr.
    Rigtig god weekend Knus Jette

    SvaraRadera
  5. Mumsigt värre! Jag som har bestämt mig för en socker fri januari,,, oh abstinens! Men så gott! Fina bilder!

    SvaraRadera
  6. Nam, de så veldig gode ut! Boller er veldig enkle å lage, og de smaker jo så godt. Kos deg med bollene!

    Klem, Marit

    SvaraRadera
  7. De ser mumsiga ut. Inget för mig, dock. Har glutenintolerans och den där typen av bullar brukar inte bli bra utan vetemjöl.
    Får trösta mig med att det är bra för figuren!
    God fortsättning
    Laila

    SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.