Sabelhagens olivlund

fredag 21 juni 2019

Midsommar på landet








Önskar er alla en underbar Midsommarhelg! 

Vi är på landet och har det gott över helgen, kom upp i går kväll efter en längre bilresa än "normalt". Jovisst är det så att Västkusten är populärt på Midsommar och bilköerna ringlar långa hit då:) Annat är det i november;). Men vi tog det med ro och åkte en annan väg och stannade och åt på vägen. 



Vi åkte ut en sväng med bilen för att köpa det sista inför midsommarmiddagen och det blev även lite shopping:). Kors och tvärs åkte vi, det blir så när favoritbutikerna ligger åt olika håll:). Men det är ju inga direkt avstånd här på landet. Och William var glad över att få övningsköra. 
Lykke låg och snarkade i bagagen. Hon är väl lite lätt missnöjd, både löper och har urinvägsinfektion (japp, igen...). 



Bilder från Hunnebostrand där vi stannade och köpte lax till morgondagens middag. 
William 'chillade' en liten stund med en kompis innan vi drog vidare mot Fjällbacka. 
Där köpte mor och son lite nya sommarkläder. 










Nu ska vi gå ut med Lykke och samtidigt hämta kvällens kräftor hos den lokale fiskaren Kent. Så lyxigt att ha bästa godaste kräftorna inom promenadavstånd. 


Ha en fortsatt mysig Midsommarhelg 



Jag finns på instagram
MariaSabelhagensolivlund 
om ni vill hänga med mig där 



Kram M 













lördag 8 juni 2019

Årets sommarkrukor 2019





I går åkte vi till plantskolan och köpte nya terracottakrukor och lite växter. Bästa svärmor hade plockat ihop en 'leverans' av så fina salvior, lavendel och ett olivträd samt sötaste rosen som svärfar var här och lämnade. 

Det är bland det roligaste att komponera i hop årets krukor. Jag susar runt på plantskolan som en yr höna och tänker febrilt på vad som ska vara årets tema och färg. Jag ville gärna ha blått i år, tänker att vi bor nära havet, och även lite ljusare inslag som lyser upp i skuggan, det fick silvernjurvinda stå för. 

Jag provar också en ny växt (för mig) sommarljus, en romantisk sirlig växt med vita blommor. Ni ser den på bilden nedan intill lavendeln. Jag är så spänd och förväntansfull på hur den kommer bli. Kanske är det både för skuggigt och blåsigt för den här, men vi får se.

Årets krukor blev blå salvia, blå lavendel, blå heliotrop, vitt sommarljus, silvernjurvinda. Enkelt och snyggt. 



Det är dom tre större terracottafärgade krukorna som är nya. Två höga och en lägre vidare variant med lejonhuvud på. Dom andra är gamla sedan vi bodde i huset. I den mindre krukan längst fram är dahlia på väg upp. Jag satte knölar i maj. 
Den söta rosa rosen, vet faktiskt inte namnet på den.., bor i en rottingkorg. 



Hade väl egentligen tänk mig att ha en enhetlig växt i varje kruka, men jag var nog inte 'mogen' för det ännu. Utan det blev 'som det brukar' med två - tre olika i samma kruka. 
Lavendeln planteras ut i rabatten till hösten. 









I dag vräker regnet ner och vi blev rätt blöta på Lykkerundan i morse. Men det ska hålla upp senare i dag. William ska ut med A på en golfrunda. 

Vi åkte och köpte bröd på bageriet och sedan hem och gjorde så god frukost. Provade ett osötat bröd bakat på dinkelmjöl som var riktigt gott, och även danskt rågbröd som vi gillar. En kopp rabarber och grädde te och en kopp Nespresso till Daniel så är man hemma;) 


Vi ska strax åka och köpa fisk, det blir gäster på middag i kväll. Så mysigt. 





Kram M 
















torsdag 6 juni 2019

Sommarkväll








Vilken magisk sommarkväll vi hade i går. Solen strålade, temperaturen var över 20 grader och i stort sett vindstilla. Vi gick vår kvällsrunda hand i hand vid havet och bara insöp lugnet och saltvattensdoften. Här och var hördes skål och sång från studentfirande i trädgårdar. Några satt och åt middag i kvällsolen på restaurangen, en del båtar var ute och cruisade. En bättre kväll, och en av de finaste i år. Vi upplever ju vår och sommar för första gången här, visst har vi varit här ute mycket innan och promenerat, men bo här blir något annat. Tillgången till underbar natur och havet inpå knuten, det är underbart. 










Nationaldagen och en skön långhelg väntar. Bara att tacka och ta emot att den inleds med sol och 26 grader. Det blåser idag, men det är mest skönt. 
Juni är min absoluta favoritmånad. 
Vi har gått samma runda som i går kväll, något varmare idag ;), Lykke gick i vid strandkanten och vadade ut en bit, så svalkande och skönt för henne. 
Go'frukost har avverkats ute och nu har vi skönt häng i soffgruppen på baksidan under de gamla vackra ekarna. 



Ha en underbar 6:e juni 



Kram M