Sabelhagens olivlund

söndag 11 april 2021

Längtan efter våren och aklejor

 



Det knoppas på buskar och träd, vårblommorna är underbara. Men det är ju så himla kallt. Knappt så jag varit ute på promenad med Lykke utan mössa och vantar. Våren är senare än förra året, men känslan av att allt ligger framför oss är så skön. 

Mina aklejor är på gång i rabatten, jag strödde ut frön i höstas och dom har grott bra. Är så nyfiken på vad det blir för färger på dom. Jag har tagit frön både från vår förra trädgård och från landet. Där vi bodde förut hade jag tre "äkta" sorter, eller namnsorter. Det var Nora Barlow, William Guiness och den vita på första bilden som jag glömt namnet på. Kanske någon av dom kommer blomma här i år. Just när det gäller akleja tycker jag det är enklare att så direkt på växtplatsen under hösten, istället för i kruka. 






Förra veckan var jag lite extra ledig och det var så otroligt skönt, det blev lite trädgårdstid och så planterade jag mina dahliaknölar. Jag har förr om åren satt dom direkt i rabatten, men detta år ska jag prova att förgro dom. 


 En så mysig helg vi har, och sköna söndag ligger framför oss. Inga direkta planer mer än att Lykke ska på kloklipp i eftermiddag. 



Kram Maria 








onsdag 7 april 2021

Finaste klematisen Guernsey Cream

 





Ni som hängt mycket här inne när jag mest skrev om trädgård och bloggen var mer en ren trädgårdsblogg, kanske kommer ihåg att en av mina absoluta favoriter när det kommer till klematis är Guernsey Cream. Och ni som inte vet, er vill jag gärna tipsa och visa vilken skönhet det är. 

Blommorna  har den mest perfekta cremevita färgen, och den är skuggtålig. 
Den är storblommig och dom första blommorna kommer någon gång i slutet av maj början av juni. 

Så nu vill jag gärna  prova den igen här i vår nya trädgård. Jag skriver "nya trädgård" även att vi bott här i 2,5 år. För trädgården har jag inte brytt mig så mycket om här, eller jag har inte helt ignorerat den. Inte alls, men inte heller gjort något mer med den. Därav har jag inte heller bestämt mig för om jag ska plantera den i rabatten eller i kruka. Den kan bli 3 m hög, och det kanske är lite mycket i kruka. För jag har inget bakom som den kan klättra på. Utan då får jag bygga eller köpa ett klätterstöd och då kan det bli lite av ett projekt, och det vill jag inte. Så det är där jag befinner mig nu, funderar på om det ska få bo en Guernsey Cream här. Och vart i så fall. 







Solen skiner, det blåser lite kyliga vindar. Jag sitter ute på vår uteplats och gör detta inlägg, Lykke ligger och sover i rottingfåtöljen intill mig. 
Nu kommer snart sonen hem från jobbet och då är det dags att åka och hämta maten jag beställt på ica. Tänk vad länge sedan det var jag var inne i en matbutik och handlade mat. 



Fin kväll till er 



Kram Maria 






tisdag 6 april 2021

Vår i trädgården

 






Här om dagen gick jag ut med kameran i trädgården. Jag kan knappt komma ihåg när jag gick en fotorunda senast... Det finns ju inte så mycket att fota, för jag har inte alls den typ av trädgård jag hade innan. Men det är ändå kul att se vad som kommit upp. 
Jag trodde inte att vi hade krokusar, men jag hittade allt några stycken. 

Och aklejafröerna som jag strödde ut här och där i rabatten i höstas, är på gång och ser riktigt fina ut. Jag tycker så mycket om aklejor, det är en av mina absoluta försommarfavoriter. Ska bli spännande att se vad det blir för färger på dom. 


Och vem kan få nog av daggkåpa med dagg i bladen? 
Jag var så trött på mina daggkåpor i förra trädgården, så jag tog inte med mig en enda hit. Och det måste jag erkänna att jag ångrar nu. Skulle gärna vilja ha fler än den lilla som finns här. 


Vid denna tiden förra året var narcisserna i full blom. Så är det inte denna kalla vår, men vad gör det:) Dom är ju i alla fall på gång. 




Tisdag idag, och det känns som måndag, och jag är ledig några dagar till. 
Det är otroligt skönt. 

I dag är planen att ta en tur med Vespan och hämta ut Karl Fredriks prosecco som jag beställde innan påsk, men inte hann hämta ut. Jag som åkte Vespa till jobbet varje dag förut, det gör jag ju inte längre (numera har jag drygt tre mil enkel väg) så det är inte ofta jag kör den. Så man får passa på när det finns tillfälle:) 



Kram Maria 




söndag 4 april 2021

En skön påskhelg

 


Hoppas ni alla har en fin påskhelg.
Det har vi. Varit lediga sedan i torsdags, och det har gått hur fort som helst. Vi har det så himla skönt. 

 På långfredagen hade vi mina föräldrar här på grillat, planen var att sitta ute, vilket vi också gjorde när vi åt middag. Men sedan från ingenstans började det regna. Vi fick ta fikan inne. Dom är vaccinerade sedan över två veckor nu, så det kändes okej att sitta inne. Samtidigt lite konstigt då vi inte umgåtts inne på över ett år. Men vi höll ändå bra avstånd. Jag jobbar ju som vanligt och träffar mina arbetskamrater och särskoleeleverna varje dag. Så då vill vi fortsätta vara försiktiga även om dom fått vaccin. 


Vi fixade iordning på vår uteplats, solen kom fram och man kunde sitta utan jacka. Men senare kom då regnet. 



På påskafton tog vi en tripp med elbilen till Bohuskusten. Vi åt middag på en uteservering i Hunnebo och köpte med oss fika från bästa bageriet i Kungshamn. Jag köpte nya sneakers och vi körde även förbi landet i Heestrand. En skön dag som avslutades hos svärmor och svärfar i utkanten av Göteborg, med lite goda påsksnittar och ett glas vitt. Daniel höll sig till vatten för han skulle ju köra hem sedan. Det blev en Cosmo när vi kom hem. 



I dag har vi varit och promenerat vid havet med våra fina vänner och sedan fika på deras altan. Så mysigt. 


Ha en fortsatt skön påskhelg


Min ledighet fortsätter några dagar till. Underbart 💗


Kram Maria