Sabelhagens olivlund

måndag 26 november 2012

Oliv och rosmarin
Hej, hej


Ännu en mörk och trist dag då det inte blev ljust. 
Men det blev ändå en rätt okej dag mot vad det kändes som i morse. 

Förutom den bilist som körde fort rakt i världens största vattenpöl precis bredvid mig där jag åkte på min moped på gångbanan... Jag blev dränkt kan jag säga...Som tur var hade jag regnjacka på mig, men det känns inte så fräscht att åka rakt in i en våg av smutsigt avgasvatten...!! Grrr!! Bilisterna brukar sakta in och köra vid sidan av de största vattenpölarna när de ser att man kommer, men inte denna... Usch vad blöt jag blev. 
Så nu har jag gnällt färdigt:)): 
Jag har fortfarande mitt olivträd och mina rosmarinplantor ute. De trivs och jag tycker det är bra att kunna ha dem ute så länge som möjligt. 
Det är första gången jag har planterat en rosmarin direkt i jorden och inte i kruka. Så jag har en i kruka och en i jorden. Men jag ser ingen större skillnad på dem. Båda har vuxit bra. 

Jag tror jag ska flytta fram olivträdet till framsidan, då är det lättare att snabbt kunna ta in det om minusgraderna slår till. Men vi har ju haft -6,7° en natt i höst och då stod det kvar ute. 
Rosmarinen i Paisleyrabatten 


Jag har inte bestämt mig för om jag ska låta rosmarinen vara kvar ute, och täcka den och se om den klarar sig. Eller om jag ska gräva upp den och kruka in den. Tror inte det...Hoppas vintern blir mild så de kan stå ute hela året:))
Det hade varit underbart:)). 
Men på fredag är det kallare väder på väg in. Huu. 
Ha det gottKram Maria 

11 kommentarer:

 1. Tenk at du har oliven ute enda! Jeg tok inn mitt oliventre for en måned siden eller noe sånt... ;-))
  Men det er nok kjøligere her enn hos deg, så jeg ville ikke at det skulle fryse for meg. Jeg klarte å overvintre det i fjor vinter for første gang, og det vokste mye i sommer. Jeg synes oliventrær har så vakker grå farge på bladene.

  Så synd at du ble sprutet ned av en bilist. Det er så ekkelt når sånt skjer. Ha en fin kveld!
  Klem Marit

  SvaraRadera
 2. oj så fint ...har plockat in mina tre och de har redan fällt de flesta bladen...suck..får se o jag orkar uthärda med tre pinnar ända till våren ...*ler

  Kram
  Pernilla

  SvaraRadera
 3. Så struttigt välmående dina skyddslingar är. Jag skulle nog plocka in Rosmarinen om jag var dig, men det är jag ju inte. Mina rök förra vintern när det inte var någon snö.

  SvaraRadera
 4. Hörde att det skulle bli minus 20 nästa vecka så då är det bäst du tar in olivträdet!
  kram Helena

  SvaraRadera
 5. Oj visste inte ens att dom tålde minusgrader! Du får väl göra ett test med ett och ta in dom andra, vore synd om alla strök med!

  kram

  SvaraRadera
 6. Jag tog in mitt olivträd i förrgårkväll, nu får det stå i källaren, där är väl en 15 grader, vet inte hur det går , men vad skall man göra...

  SvaraRadera
 7. Visst är det så, man är vankelmodig... de trivs ju bäst ute trots allt och är det milt väder så... samtidigt vill man ju inte att de ska flyga vidare till växthimlen i vinter. Inte lätt. Vi får vakta helt enkelt, vara manuella frostvakter :-)

  Kram

  SvaraRadera
 8. Flotte oliven- og rosmarinbusker! Håper de klarer seg ute i vinter.
  Ha en fin uke:)

  SvaraRadera
 9. Jag har läst att olivträd mår bra av en köldknäpp och att de tillfälligt tål ner till -10. Jag hoppas också på en mild vinter, det har aldrig hänt förut :-) Men visst skulle det vara skönt att kunna småfixa hela året.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 10. Hoppas också på en mild vinter. Har också rosmarin fortfarande ute. Och här har vi haft -10° vid något tillfälle. Tror dock inte att den klarar en långvarig kyla med massor av minusgrader. Men jag är lite sugen på att prova ställa krukan på ett skyddat ställe för att testa om den klarar sig. Man vet aldrig :-) Skulle så gärna vilja ha fler 'orangeri'-växter... Om man bara hade haft något bra ställe att vinterförvara dem. Skulle så gärna vilja glasa in någon av våra verandor för just det. Men, men...

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 11. Hallå där!
  men å så fina plantor!
  Jag tog in mina olivträd för länge sedan...törs inte ha dem ute.
  Vilka fina bilder du tag
  jag tycker annars trädgårdarna ser så trista ut den här tiden innan snön kommer...men då man ser dina bildkollage sådär ser det ju hur fint som helst ut!
  Tack för din gulliga kommentar..
  kram Katarina

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.