Sabelhagens olivlund

onsdag 2 februari 2022

Ett tips på två fantastiska rosor för en högre zon

 Tänkte att ni kanske ville ha tips på lite mer robusta rosor som klarar en högre zon än austinrosorna jag skrev om här om dagen.

 Favoritrosor är Martin Frobisher och Ritausma.  Jag skriver favorit 'hela tiden'...men rosorna i min förra trädgård var nog alla favoriter. 

Båda passar bra som häck, jag hade Martin som häck och Ritausma i rabatten. Vid närmare eftertanke skulle jag haft båda som häck, för Ritausma blir ganska bred. Och dom är skuggtåliga och lättodlade. Den största skillnaden är att Martin Frobisher nästan är tagglös medan Ritausma är ett taggmonster. Har aldrig sett en ros med så mycket taggar. Jag tror det var det som räddade den vintern 2012 då hararna kalasade på nästan alla mina rosor. Vi hade mer snö än någonsin, men Ritausma rörde dom inte. 


Martin Frobisher 

 En kanadensisk ros, zon 5,  ljusrosa blommor som doftar fruktigt. Remonterande. 

1,5mx1,8m 
Ritausma

Är en rugosaros, vresros, zon 4-5, med fyllda rosa blommor, som blommar från slutet av juni till augusti och blommar sedan om senare på säsongen. Den växer kraftigt och brett med mycket taggar. Frisk och skuggtålig. En ros som jag gärna vill ha igen här i vår "nya" trädgård. 
2,5mx4m 


En vacker dag idag med snö på träden, inte så vanligt här hos oss på kusten. 

Ska fortsätta sticka på min tröja, lite förkylt här så det blir en lugn kväll. Kram Maria 

9 kommentarer:

 1. Thanks for the posting of more hardy roses. I am in zone 4 - 5 so winters get cold and those roses would do well here. I will see if I can find the Martin Frobisher this spring for my garden. It looks so nice.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I am so glad you like it. I hope you find Martin Frobisher, its a favourite.
   Have a nice weekend
   //Maria

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom för att få tillbaka honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag gett ett löfte att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Kärleksbesvärjelser
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
   4) Äktenskapsbesvärjelser
   5) Graviditetsbesvärjelse
   6) Uppbrottstrollformler
   7) Dödsbesvärjelse
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Åhh vilka vackra rosor!! Toppentips! Jag har redan skrivit upp dom i mitt trädgårdsblock...
  Ja om några månader blommar det i våra trädgårdar - längtar!!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillar dom. Det var stora favoriter i min förra trädgård
   Trevlig helg
   Kram

   Radera
 3. Tack för fina tips! Martin var riktigt vacker, Ritausma också men jag är rädd för rotskott. Visst sätter vresrosor det? Jag har en 'Belle de Crezy' som är mörkt lilarosa, doftar ljuvligt men som skickar iväg skott halvmeter vis åt alla håll...

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar! Jag kan inte minnas att dom skickade iväg rotskott.. Ritausma är en Rugosaros/Vresros och Martin är en kanadensisk ros.
   Trevlig helg
   Kram

   Radera
 4. Herlig gjensyn med dine roser fra den tidligere hagen din:)
  Så vakre og friske!
  Dagene blir lengre og for hver dag er vi nermere våren som vi alle lengter til:)
  Ønsker deg en fin ny uke.

  SvaraRadera
 5. Kärlek ger aldrig upp, förlorar aldrig tron, är alltid hoppfull och består under alla omständigheter. Jag ger Gud all ära för att ha tagit in Dr. Ige Ajayi i mitt liv för att han hjälpte mig att få tillbaka min fru som fick mig att skilja mig i ett år. Jag var den sista personen på jorden som accepterade det faktum att trollformler existerar eller fungerar inte förrän jag blev hänvisad till Dr. Ige Ajayi, online som har hjälpt så många människor med sina kraftfulla trollformler. Jag hade inget annat alternativ än att prova för 3 månader efter skilsmässan blev jag degraderad på min arbetsplats på grund av depression för jag vet inte vad jag ska göra för att få henne tillbaka men tacka Gud idag för att jag använde Dr. Ige Ajayi att få tillbaka min lycka och kärleksliv inom 48 timmar. Bara förra veckan här befordrades jag tillbaka till min position och jag är här för att dela min egen erfarenhet med den här mannen som heter Dr. Ige Ajayi. Jag vet inte vad du går igenom idag men vet att i alla situationer finns det alltid en väg ut. Dr Ige, förbereder också lotteri för att ändra din lycka på lotteriet; lotto lyckoförtrollningar för att ändra ditt matematiska tänkesätt med hjälp av numerologi för att exakt förutsäga lotto vinnande nummer. Lycka till med lottotrollformler för att ändra ditt andliga tänkesätt så att du kan vinna miljoner på lotteriet. Obegränsade vinster med lotto-trollformler. Om du vill att en spelförtrollning ska neutralisera och ta bort alla besvärjelser och hexes mot din spelframgång, skaffa en av mina kraftfulla spelkonkurrenter. jobbtrollformel, besvärjelse för att stoppa en skilsmässa, besvärjelse för att bota alla sjukdomar, besvärjelse för skydd, besvärjelse för att bli framgångsrik, rik och Kraftfull domstolsbesvärjelse E.T.C. Till alla som letar efter en riktig trollformel bör kontakta Dr. Ige Ajayi på: drigeajayi@gmail.com Du kan också Whatsappa honom på +234(81)-3003-5939

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.