Sabelhagens olivlund

onsdag 20 mars 2013

Månadens favoritväxt - mars



Hejsan


Det mesta är brunt och platt i min trädgård nu. Hård och genomfrusen är marken. Det som ger lite struktur är buxbom. Jag har den som inramning runt två rabatter. Eller i alla fall halv inramning, längre har jag inte kommit. Sedan tar alunrot över. 


Jag tycker buxbom är en jättebra växt och skulle gärna ha fler, men på grund av sjukdomar och annat så är jag nöjd med de jag har så länge. 


Tillägg: jag vill förtydliga att jag inte rekommenderar någon att köpa buxbom (för svampangreppen skull). Men samtidigt vill jag ha med den här för det är en favoritväxt för mig. Jag är så tacksam för de friska plantor jag har. Jag kommer inte köpa några nya plantor och riskera smitta ner de jag har. Ska däremot kolla upp tex järnex, som föreslås i kommentarerna, som alternativ. 





Inramning på var sin sida om gavelrabatten, syns kanske inte så bra på bilden, men ni ser ju ungefär i alla fall:)). Olika alunrot och daggkåpa, daglilja i mitten.  






En liten grusgång leder från trädäcket till gräsmattan, inramas av buxbom 




En buske som jag ska försöka forma till ett klot, står bredvid växthuset. 









Vill ni ser fler favoritväxter i mars, gå in hos Anna Vattenkannas Trädgård




Nu blir det en sväng om med dammsugaren. 
Vi torkar tassarna på Lykke när hon varit  ute, men det blir ändå smutsigt inne:)). 




Ha det gott 







Kram Maria 









19 kommentarer:

  1. Du fick det att funka! Bra. Det lilla röda X:et är raderingsknapp i länksamlingen men det kom du nog på av dig själv.

    jag som har varit en riktig buxbomsfanatiker är numera en räddhare - vågar inte föreslå eller plantera en endaste liten planta. Så tråkigt för denna växt är ovärderlig på så många sätt. Håller tummarna för att dina klarar sig från diverse svampangrepp.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Efter vad jag förstår får du vara glad hon har kvar levande buxbom! Pesten lär sprida sig och många sörjer. Har inga själv men lider med dem som drabbas!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  3. Hej Maria!
    Oj vad många inlägg jag missat!
    Vad fint det var med buxbomen så där på var sida lite svängt.
    Jag har köpt japansk järnek som ersättare och den verkar ha klarat vintern bra..;) Jag ser ärligt talat ingen större skillnad och den lär tydligen ska växa mycket snabbare än buxbomen så där är ett tips från mig om du vill ha mer vintergrönt..;)
    Men du vad duktig du är som syr o pysslar. Du har det så himla mysigt där i ditt kök och jag tror det är en sån fika plats som amn aldrig vill resa sig ifrån..;)
    Åå lilla lYkke...sååå himla söt o go. Jag undrade faktiskt hur ni skulle göra med henne i sommar...så underbart att kunna ta henne med..;)
    Ha en fin kväll!
    Kram Katarina

    SvaraRadera
  4. Ser underbart ut med barmark och grön Buxbom :=)

    Ha en härlig dag!

    SvaraRadera
  5. Så deilig å se din hage uten snø. Buskbom trives ikke så godt her dessverre, men jeg synes de er veldig fine til innramming i hagen. Jeg husker det med skitne poter, og om våren så ikke gangen ut etter en våt hund som likte å være ute.
    Ha det godt.
    Klem Marit

    SvaraRadera
  6. Buxbom är så fint, så det är verkligen trist att man ska behöva låt abli den numera! :( Gunnel Carlson pratade om buxbom på trädgårdsmässan. Hon testade själv att inte beskära sina så hårt, utan låta dem växa i fred i möjligaste mån. Snittyta = bra ställe för svampen att komma in. Kram Kristina

    SvaraRadera
  7. Hei! Det er virkelig trist at denne soppen sprer seg. Tenk på alle buskene som har blitt beskåret i årtier til fantastiske former, og som nå dør. Ha en trivelig kveld! Anne

    SvaraRadera
  8. Buxbom gillar jag. Den är så dekorativ och bra att gömma fula kanter med.
    jag har haft tur med de som jag klippt ner och planterat. få se hur det går i är. Har ingen lust att köpa nya på grund av sjukan.
    Ha en fin torsdag
    Kram Meta

    SvaraRadera
  9. Åh vad jag önskar att vi hade barmark här också!
    Stor Kram Annelie ♥

    SvaraRadera
  10. Er det like kaldt hos dere i Sverige og?mange plasser her er det så kaldt at det kommer til å bli problem med å så for er så kaldt langt ned i jorda.
    Håper det snart blir slik at vi kan jobbe i Hagen!

    Fine kveld til skjønne deg!
    Klem fra Lillian

    SvaraRadera
  11. Längtar till vi får se grön mark igen...
    Buxbom är jättefina tycker jag visste inte om det där med sjukdomar. Har du tips på andra gröna fina växter till trädgården eller till krukor?
    Känner igen det där med dammsugaren, den svänger vi runt med varje dag ;) kram Suss

    SvaraRadera
  12. Åh det är så fint med buxbom! Jag skulle gärna vilja ha sådana som inramar rabatterna, men det funkar inte med zonen här jag bor. Visste inte att de riskerar att få svamsjukdomar, sådant är ju aldrig kul...

    stöööööörsta kraaaaamen aka

    SvaraRadera
  13. Jag har också lite buxbom i trädgården som jag gillar mycket och den är peppar peppar frisk. Har även i kruka som står i växthuset under vintern. Har även hört att den där sjukan kanske inte är så allvarlig som man först trott, hoppas att det stämmer.
    Kram

    SvaraRadera
  14. Så fint med buxbom , skulle gärna ha men som många andra vågar jag inte... Hoppas dina klarar sig!!
    Kram!

    SvaraRadera
  15. Min trädgård är vit isig och snöig :(
    Fint växthus!
    Kram /Maria

    SvaraRadera
  16. Bra val! Och jag håller tummarna för att det stämmer att svampen inte är lika aggressiv som de sa först. Jag har ju svampen här, men jag tror egentligen inte en enda planta har dött, peppar,peppar. Så som sagt, jag håller alla tummar och tår för buxbom!
    Kram
    Katarina

    SvaraRadera
  17. Jag tycker också det är fint med buxbom men eftersom jag inte är så värst bra trädgårdsmästare är det nog också bäst att jag hoppar över dessa ;-)

    Kram Therese

    SvaraRadera
  18. Jag älskar också buxbom, men har ett par som inte sett friska ut, så de har fått flytta till baksidan , där de sitter i en jordhög så länge! Ja järnek är ju ett bra alternativ!
    Kram Helena

    SvaraRadera
  19. vist är buxbom fint men jag inte planterat några
    tycker inte att dom passar in i min trädgård
    ha det så bra
    maggan

    SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.