Sabelhagens olivlund

tisdag 14 maj 2013

Nu blommar julrosen, och mera tankar kring trädgårdenHej, hej Jag har en endaste julros i trädgården, och nu blommar den! Lycka:). 
Och just i denna rabatt har jag inget annat som är tidigblommande, vet inte hur jag tänkt. Inte alls tydligen...:))). Tänk vad snygg den vore ihop med en lägre tulpan eller svavelsippa. Tål att funderas på till nästa vår:). 
Men nu står den i alla fall där och lyser i ensamt majestät. Eller det kanske så en julrosprimadonna vill ha det:))?


En kväll var vi ute och trädgårdsfunderade Daniel och jag. Gräsmattan är inte så snygg på sina ställen, det syns tydligt vart vi går i trädgården. Det blir nästan som en stig, och gräset är helt borta. Varför inte göra en gång från framsidan som fortsätter bak, genom portalen och förbi gavelrabatten mot komposten? 


Här ser man tydligt vart gången skulle gå. 

En gatstensgång hade varit fint, men just nu känns det som för mycket jobb. Jag brukar inte dra mig för projekt i trädgården, men det känns inte lockande i år. Så varför inte kantjärn och fylla med grus. En grusgång helt enkelt:). 
Gången kommer bli minst 1 m bred, och jag tror att jag behöver bredda några rabatter också. Inte så snyggt om det bara blir en tarm med gräsmatta på var sida, då det ju bättre att gräva bort gräset och ha rabatt ända ut mot kantjärnet. Tack för alla fina kommentarer på förra inlägget, gillar att få er respons och läsa hur ni tänker och tycker. 
Och då spinner jag vidare på det jag skrev, om större sjok med växter. Jag vill ju fortfarande att trädgården ska kännas personlig och som jag gillar den. Jag kommer inte varken vilja eller lyckas vara helt konsekvent, utan jag kommer falla för olika växter precis som jag gjort hittills. Men ska försöka begränsa mig och istället för att köpa tre olika växter, köpa tre av en sort:). Får möblera om lite, och hoppas kunna dela vissa växter också. För jag kan inte köpa så mycket nya växter, och jag tänker att då borde jag ju ha sått en del, vilket jag inte gjort eftersom jag inte skulle ha några projekt i trädgården i år:)). Jag kommer skynda långsamt. Först gräva och göra grusgången, och så får växterna komma senare.
Håhåjaja...:). 
Vi får fundera vidare på detta:))). Kram Maria 17 kommentarer:

 1. Vilken underbar Julros!
  Jag tycker absolut ni skall göra en gång! Kommer bli jättefint!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Spännande funderingar kring gång mm. Vi har lite samma problem på ett ställe här. Har börjat med trampstenar en bit men vi får se hur vi bestämmer oss för att göra.

  Mycket fin julros!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Nydelig Helleborus...så fin med de stripene...:)
  Ja..som du har også jeg slike ganger i hagen...jeg lurer på å legge tråkkheller i litt ulike fasonger.
  Spennende å se hva funderingene fører til...Ønsker en fin kveld:))

  SvaraRadera
 4. Kjempe nydelig julerose. Så heldig du er som har en slik i hagen din.
  Det har virkelig kommet langt hos deg. Det gror i hagen min også, men skulle ønske meg litt varmere vær!

  Ønsker deg en fin kveld. Klem

  SvaraRadera
 5. Kan bli ruskigt fint med kantjärn tror jag, och breddade rabatter. :-)

  SvaraRadera
 6. Flott julerose, jeg har akkurat kjøpt min andre, den første døde, men jeg forsøker igjen. Spennende å følge prosjektet hageganger/stier videre :)

  SvaraRadera
 7. Mini har jag läst ditt förra inlägg, o jag log gott åt dina tankar kring pioner istället för rosor- är det inte det jag alltid sagt, man skall satsa på pioner! ;) inte så kinkiga som rosor men bedårande!!
  Tror det blir fint med en grusgång som ni tänkt ! Och lite större sjok är vackert, jag brukar i alla fall satsa på tre st av samma sort. Men sen hittar man ju alltid nån liten goding man inte kan motstå... Men större sjok kan du få nu om du breddar rabatterna- och helt gratis också om du delar det du redan har.
  Skall bli spännande att se hur det blir!!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. NU har jag läst skall det förstås stå... Jag kommenterar på mobilen o ögonen är väl inte helt med...;)

   Radera
 8. Så nydelig julerose,det er så masse flott i denne blomsterverden at det er heilt utrulig:)
  Fine kveld til skjønne deg:)
  Klem fra Lillian

  SvaraRadera
 9. Älskar julrosor, har snart en i varje rabatt. det finns ju en del att välja på.
  det där med projekt är inte lätt att avstå, jag har ju en massa på gång, nu hoppas vi bara på att det inte blir lika mycket regn i år. Allt stannade ju av för det.
  Det blir nog jättefint med en grusgång den blir inte lika hal som plattor lätt kan bli.
  Spännande att se resultatet.
  Ha en fortsatt fin vecka
  Kram Meta

  SvaraRadera
 10. Grus är underbart och det knastrar ju så härligt under fötterna :-) Sen är det ju inte fy skam att få bredare rabatter. Jag tror det blir galet snyggt!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 11. Gräsmatta är överskattat! Så att göra annat som är kul är mycket roligare och trevligare än att klippa gräs och sen är det ju ingen idé att kämpa emot elementen, utan där man går är det ju ingen idé att ha gräs, precis som du säger. Jag tror det skulle bli jättefint! En lite ringlande gång så där så det blir lite intressant - fast det är ju din trädgård redan, men du förstår säkert vad jag menar.
  Nä, skitväder idag också och kallt. Det vore OK om det i alla fall var så att man kunde ha dörren på vid gavel!
  Kramar Agneta

  SvaraRadera
 12. En liten tröst för mig att du som har så mycket fint har bara en julros (men vacker!) eftersom jag inte har en enda. Det får bli nästa nyanskaffning, det blir jag mer och mer övertygad om. Och din bild gör det ju ännu säkrare.
  Vi har också nertrampade stigar i gräsmattor som vi ska anlägga gångar på istället. Men just nu är jag rätt trött på att ta upp gräs, vi har grävt upp gräs framför växthuset där det ska vara grus istället för gräs. Det är så jobbigt!

  SvaraRadera
 13. Vilken vacker julros, en underbar blomma som jag gärna hade haft i min trädgård. Kommer bli så fint med en grusgång, gillar själv mycket sten i trädgården, en snygg kontrast till allt det mjuka. Kramisar Tina

  SvaraRadera
 14. Vår gräsmatta såg ut som er gör, där har du svaret på varför vi numera har grusgångar i trädgården och har lagt igen all gräsmatta på hela baksidan... En annan fördel med grusgångar är att man kan gå på dem tidigt på våren utan att de tar skada. Perfekt när man vill vårstäda rabatter eller komma nära vårblommorna. Kram Kristina

  SvaraRadera
 15. Hej!
  Njuter av dina härliga trädgårdsbilder!
  Önskar dej en fin dag
  Kramar Kathrine

  SvaraRadera
 16. Inte snyggt med sliten gräsmatta, kommer bli bättre med grus eller sten och bredare kommer nog bli naturligt på en del ställen.
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.