Sabelhagens olivlund

fredag 20 maj 2016

Därför älskar jag...

ROSOR 

Veckans tema hos Helena och Blommig Fredag var väl inte det enklaste:). Jag tycker ju om trädgård överhuvudtaget, men 
jag har ju som ni vet en förkärlek för rosor. Jag blir liksom lite pirrig och lycklig när knopparna är på väg att slå ut. Man kan ju undra varför det just är rosenknopparna som är extra speciella för mig:) Jag vet faktiskt inte, men jag har alltid tyckt så, ända sedan jag började bli trädgårdsintresserad "på riktigt". Följa de olika stadierna från knopp till utslagen blomma är ljuvligt tycker jag. 
Sedan är vissa riktigt kinkiga individer och vill inte alls blomma så överdådigt som jag önskar. Och jag måste erkänna att jag inte alltid lägger ner så mycket omsorg och tid på dem som man kanske borde. Därav blir det som det blir;) 
Det finns ju så många fina färger och former, jag gillar de flesta:). 
Enkla, fyllda, halvfyllda, bollformade. 
Jag gick en runda och räknade dem alla, och jag kom till 73st olika.  Så några har gått hädan under åren. 
Sedan är det några sorter som jag har flera utav, så antalet är närmare 80. Inte för att det spelar någon roll egentligen hur många de är, men lite koll vill jag ha:). 
Och med några är frågan om om de kommer överleva denna märkliga vinter som varit. Men det är ett svinn som jag räknar med. 
Men faktum är att om en ros dör så kommer jag inte ersätta den med en ny, utan det kommer bli perenner istället. Det har jag enats med mig själv om att det blir bäst så. 
Sedan är det ljuvligt att vissa rosor är tappra och håller ut ända in i november. 
Jag har haft problem med gröna larver som äter upp knopparna snabbare än jag hinner klämma ihjäl dem. Så detta har gjort att blomningen inte riktigt kommer igång på försommaren. De rosor som blommar tidigt brukar klara sig, men de som blommar i juli brukar drabbas hårt. Så den finast blomningen kommer egentligen i augusti. Jag har därför köpt några som blommar tidigt, just för att jag tokgillar försommarblomning. 

Här kommer några av dem som finns i min trädgård 

Lady Salisbury, Austin 
Eglantyne, Austin

William Morris 
Wollerton Old Hall 
Therese Bugnet 


Ha en fin fredag och helg


Kram Maria 
22 kommentarer:

 1. Vakre bilder av vakre roser! Jeg synes fotoet ditt av William Morris er spesielt sjarmerende. Måtte det bli en flott rosesesong!

  SvaraRadera
 2. Hei!
  Det måtte selvfølgelig bli roser du valgte. Hver gang jeg ser bilder av rosene dine, blir jeg imponert. Det er vakkert. Jeg har det på akkurat samme måte som deg. Jeg elsker knopper.
  Ha det så godt! Anne

  SvaraRadera
 3. Ikke rart i det hele at du elsker roser!...og det gjør jeg og...
  De er så vakre..og ditt sortement er jo av de aller beste:)
  Har oppdaget Pimernel-rosene...de er jo også så vakre...sukk tror jeg må ha større hage:)
  God helg:)

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig rossamling du har! William Morris ser ut att vara hämtad från en sagobok!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Du har så mange flotte roser, Maria, så det er omtrent umulig å velge en som favoritt! Jeg forstår veldig godt at du elsker roser, for de er jo så vakre.
  Ha en fin helg!

  Klem, Marit

  SvaraRadera
 6. Dina rosor och ditt sätt att visa dem är som vanligt helt bedårande! Gillas skarpt! Önskar dig en härlig helg! /Lotta

  SvaraRadera
 7. Ja vem älskar inte rosor...men de är inte de enklaste att ha att göra med! Tror jag bara lyckats med en honungsros hittills hi hi. Nu vet jag, du skulle kunna ge 5 enkla och viktiga ROSTIPS för nybörjare!!!
  5 sorter att börja med också...tips från Titti :)
  Kram och ha en skön fredag,
  Titti

  SvaraRadera
 8. Vackra rosor, har inte många rosor, men har skaffat några till, om de klarar sig, skall jag skaffa fler.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 9. Klart det er moro å vite hvor mange du har :) Du har et vakkert og rikt utvalg. Men så kjedelig med de grønne larvene. Slikt vil vi ikke ha....

  God helg

  Klemmer fra Monica

  SvaraRadera
 10. Vilken rikedom med alla dessa ljuvliga rosor! Så vackra och lockande foton.
  Hoppas att de klarat vintern, jag ser att flera av mina har dött. Så trist.

  SvaraRadera
 11. Den første kjærligheten min (i hagen) var tulipaner. Så kom rosene. Lærte begge deler av onkelen min, som var bonde :)

  God helg!

  SvaraRadera
 12. Fantastiskt! Dina rosor slår det mesta! Och då vet jag ju att ni ändå brukar vara borta en del på sommaren, ändå är dom så fina och klarar sig så bra. Du har jättegröna fingrar helt enkelt, så måste det vara.
  Hoppas du har hämtat dig lite nu!
  Kramar

  SvaraRadera
 13. Så utrolig vakre roser :) Har ikke så mye av det i min hage, men hvis du måtte velge en hvit type, hvilken vill du valgt da mon tro?

  SvaraRadera
 14. Naturligtvis visar du rosor, dina är fantastiskt vackra.
  Här tror jag det blir en dålig rossommar i år. Vi får se.
  Trevlig helg.
  Anette

  SvaraRadera
 15. Jag kan verkligen förstå att man kan bli rossamlare, det finns ju så många fina och så tänker man säkert bara en till. Själv har jag inte så många rosor men de jag har tycker jag väldigt mycket om, bäst tycker jag om men 'Hot chocolate' som jag köpte och planterade förra året efter att ha sett den på Chelsea flower show för mer än 10 år sedan första gången, sååå fin. Trevlig trädgårdshelg! /Charlotte

  SvaraRadera
 16. Hej Maria!
  Nej, det var nog inte otippat vad du skulle visa för älsklingar

  , och du kan kanske också gissa vad en av mina bloggar visar ;)...Jag brukar också lista upp vilka sorter av rosor som finns i trädgården,men var lite slarvig förra sommaren, så i år får det bli skärpning.Några har nog lämnat in, men det finns ändå många kvar, och några nykomlingar från förra sommaren och några i kö. Sån är jag.En hatkärlek som syns på händer, armar och andra ställen. Trevlig helg!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 17. Men det är klart att du vill ha 'lite koll', de är ju som en slags barn våra växter :) Njuter som vanligt av dina underbara bilder. Tyvärr tror jag att några av mina från början få rosor gått bort. That's Jazz har nog definitivt jazzat färdigt och Leander visar fortfarande inte något grönt.

  Men du, vet att jag lovade dig en växt men vilken sort? Hjälp mitt stackars minne på traven ;)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 18. Sååå vackra rosor och wow vad många du har!! Jag försöker till motsats till dig att samla på mig fler rosor men jag har ju inte så många än, 12 st :) Jag blir lite nyfiken på varför du tänker ersätta rosorna med perenner när de dör, är det för larverna eller för att de lätt fryser och dör på vintern? Jag har ju inte så mkt erfarenhet av rosor men är glad att de jag har verkar ha överlevt vintern denna gång :)

  Kramar aka

  SvaraRadera
 19. Underbara bilder på underbara rosor! Jag kan ine se mig mätt på dina foton.

  SvaraRadera
 20. Alltid lika trevligt att se dina vackra rosbilder!
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 21. Åååh, så himlans underbara bilder! Vad heter den aprikosa skönheten i kolumn ett, rad 5?

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.