Sabelhagens olivlund

söndag 23 april 2017

Hortensia - så lyckas du
Hortensia är en favoritblomma hos mig, men den kräver lite pyssel. Inget krångligt alls egentligen, men jag tror ändå att många drar sig för att köpa den, just för att man kanske hört att den är svårskött. Och då går man ju miste om en fantastiskt fin blomma. 


Så får du hortensian att hålla längre – tipsen som gör att du lyckas


Hortensian är lika vacker färsk som torkad, i kruka eller som snittblomma. Det viktigaste rådet för att lyckas med en hortensia, både ute och inne, är rikligt med vatten – men det finns flera tips om du vill att den ska hålla sig vacker länge:

Skötselråd för hortensia som snittblomma: 

Snitta stjälken diagonalt längst ner.
Sätt den i ljummet vatten och se till att inga blad är under vattenytan i vasen.
Hortensian är känslig för drag så ställ den på en ljus plats som inte är för kall.
Undvik fönster i direkt solljus samt varma element.
Vattna minst varannan dag och låt aldrig hortensian ha restvatten som står i krukan, häll bort det så att inte roten ruttnar.
En hortensia som sköts rätt kan stå fin i sin vas i 7-10 dagar.

Skötselråd för hortensia i kruka

Hortensian ska placeras i rumstemperatur och så ljust som möjligt. Tänk på att den inte trivs i direkt solljus under blomningstiden. Helst ska växten ställas svalt på natten.
Duscha bladen varje dag och vattna rikligt. Se till så att den aldrig torkar ut eftersom blommor och knoppar kan falla av och bladen blir bruna.
Ge växten näring varannan vecka under sommarhalvåret och klipp bort vissna blommor efterhand.
Undvik att spilla mycket vatten på blommorna – då kan de bli missfärgade.
Här nedan är min Hortensia i morse, i stort behov av vatten:). Jag tycker det är lättast att "dränka" hortensian i en hink eller stor bunke med vatten. Håller (inner)krukan under vattnet tills det slutar bubbla. Då har jordklumpen dragit så mycket vatten den behöver. Låt den sedan rinna av, och sätt tillbaka i sin ytterkruka. 


Den reser sig hyfsat snabbt, så här pigg blev den några timmar senare

Plantera hortensia utomhus

En hortensia som är planterad i rabatten är lika törstig som en hortensia i kruka. Men samma gäller här, håll jorden lätt fuktig men aldrig genomblöt.
Om du vill plantera den utomhus när sommaren kommer: Plantera om i större krukor med hortensiajord och ställ den i halvskugga på altan eller balkong. Din hortensia överlever vintern bättre utomhus än inomhus.
Mot slutet av blomning skiftar blomklasarna mot grönt. Vill du torka blommorna bör du klippa av dem innan dess.
Smart knep för att ge hortensian en vattenreserv: Lägg en bit oasis i botten på ytterkrukan. Varje gång du vattnar din hortensia häller du en skvätt på oasis-biten också på så sätt kan hortensian aldrig torka ut helt.


Påverka hortensians färger

Hortensian får sin färg efter jordens pH-värde. Om hortensian planteras i neutral eller svagt sur jord blir blommorna rosa, vita eller röda. I en surare jord frigörs aluminium, och blommorna får en blå färg. För att jorden ska få ett lägre pH-värde kan du lägga några rostiga spikar i krukan, eller använda vatten med alun som finns att köpa på apoteket. Är blommorna rosaröda är de som mest mottagliga för att ändra färg till blå.


I dag njuter vi av solen. En promenad vid havet, och snart ska vi grilla hemmagjorda hamburgare. 


Kram Maria 


4 kommentarer:

 1. Så flott skrevet og informativt om hortensia, Maria! De er jo som regel enkle å ha med å gjøre, men de trives best ute. Jeg synes de kan bli vanskelige hvis de har tørket ut flere ganger. Plutselig så vil de ikke mer :(

  Klem, Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit. Tack:) Jag kan hålla med dig där Marit, ibland vill de helt enkelt inte mer. Så det bästa tycker jag är att inte låta dem torka ut för mycket mellan vattningarna. Oftast klarar man dem längre då.
   Kram

   Radera
 2. Åh så mycket bra info! tack! Jag fick tipset av dig för länge sen att dränka i en hink. Har gjort det sen dess och funkar klockrent. Mi hortensia från tidigt i vintras har blommat över för länge sen och tappat massa blad och blev så ful, så jag var på väg att slänga den, men så hade jag ställt den på golvet i uterummet intill fönstret och jag märkte att den har fått jättemycket nya fina blad, bara kommer mer och mer! Få se om den kan blomma igen också ;)
  Kram och ha en ny fin vecka!
  /Maria

  SvaraRadera
 3. Har sparat ditt inlägg om hortensian! Det är en av mina favoritblommor och jag gör som du, planterar ut dem i trädgården och 90% av dem överlever. Sist köpte jag en Rembrandthydrangea 'Vibrant Verde'. Den börjar att blomma som grön och skall sedan bli rödrosa successivt. Tyvärr verkar den vissna ner. Jag brukar plantera om min hortensior i rhododendronjord, men gjorde inte det denna gången. Oftast är ju hortensiorna planterade i alldeles för små krukor och i något suspekt växtmedia som skall föreställa jord!

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.