Sabelhagens olivlund

tisdag 30 juli 2013

Cornelia och austinrosorna James Galway, Mary Rose och Winchster Cathedral ska flyttaHejsan  

Här om dagen sa Daniel att han tyckte att rabatten vid trädäcket blivit för stor och yvig. Där huserar jätterosorna Maidens blush och Irma. De har för längesedan kvävt några mindre rosor som jag hade där och även en pion. 
Aklejorna och salvian klarar sig dock i konkurrensen. Jag håller med honom helt och fullt, rabatten är inte snygg. Men vart i sjutton ska jag göra av monsterrosorna? Ska man klippa ner dem rejält vid flytt? Får se när jag ska börja med detta, behöver fortsätta snygga till i trädgården först. 

Jag vill flytta dit Cornelia, och austinrosorna James Galway, Mary rose och vita Winchester Cathedral de står inklämda i Silverpäronsrabatten. Jag har länge tänkt på att få till en rabatt för rosor som kräver en mer framträdande plats. Och nu blir det så. Men inga nya inköp av rosor blir det, men några perenner kanske det blir. Salvia Caradonna ska vara kvar i rabatten, dock flyttas till bakkant. 
Ska bli kul det här:). 


Nu har jag nästan inga nya bilder på rosorna, så det får bli gamla bilder. 


Cornelia 2011 


 James Galway 2011

Winchester Cathedral 2012
Mary Rose 2012


Mary Rose 2013 Tror att de kan fungera bra tillsammans. Men blå salvia Caradonna och några fler perenner som jag får fundera på. 

Eventuellt får Moonlight flytta med också:). Jag är sugen på att sätta igång nu direkt, men jag tror inte det är helt logiskt. Men inte behöver man alltid vara det:). Vänta tills senare i höst vore nog bättre, men vem vill det:)? Fortsättning följer....


Kram Maria 14 kommentarer:

 1. Du har så rätt! Vem sjutton vill vänta eller alltid vara logisk för den delen. "Vår bästa tid är nu..." Det kommer bli bra bara kräva lite mer vattning :-)

  Härlig blogg du har tänker jag!

  SvaraRadera
 2. Det är ju så! Har man fått en idé vill man genast sätta den i verket. Blir nog jättesnyggt :-)
  Längtar tills jag kommer hem och kan sätta fart med plantering och sådd.
  Kärm Hélena

  SvaraRadera
 3. wooow!!
  Fiiiiiiiiiiiiiiiiiiina!!

  jag förstår att det måste vara härligt att vara hemma igen..
  Jag är en riktig hemmagris och tycker 14 dagar borta räcker mer än väl...;)
  Jag fnissar för din trädgård är ju som en dröm även fast du varit borta så länge... till skillnad mot vår där knappt ingenting blommar just nu..:(
  Har inte riktigt orkat tänka på trädgården i år..får försöka sätta mig ner o planera inför nästa år tror jag. Funderar på att göra om/flytta en rabatt och i den behövs tänkas till så att inte allt blommar samtidigt. Men vi har en liten rådjursfamilj som kalasar i just den rabatten på nätterna... de är ju så söta men det är ju inte så kul att komma ut o se att bara stjälkarna är kvar...fniss..

  Ha en mysig dag!
  Här regnar det så jag passade på att jobba några timmar i dag.. nu ska jag upp på stan o försöka fynda lite rea..;)
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 4. Så mange flotte roser! Og for et luksusproblem å måtte flytte på noen av dem for å få plass! :-D Det vil nok ta mange år før jeg kan si noe tilsvarende ;-)
  Mary Rose kjøpte jeg i år og har vært veldig fornøyd med dem denne sommeren! De andre havnet rett inn på ønskelisten. Roser kan visst fort bli en besettelse...! ;-)
  Ha en fortsatt fin dag.
  Stein

  SvaraRadera
 5. Så masse flotte roser og skjønner det kan være litt vanskelig å flytte dei!
  Eg er så glad i mine roser for dei er jo dekroative sjølv om eg ikkje har så mange og flotte som deg:)

  Nyt kvelden!
  Klem fra Lillian

  SvaraRadera
 6. Hej Maria,
  bättre att plantera om på sensommaren-hösten eftersom det är fuktigare då, men om du har möjlighet att vattna så mycket som krävs så kan du ju börja nu. Ja man bör klippa ner rosorna vid flytt, så att rötterna är i balans med grenverket. Inga problem att flytta albor, däremot har en del moderna rosor blivit försvagade hos mig efter flytt. Så t ex 'Irma' som aldrig kommit igen, kan även bero på att den blivit övervuxen av perenner och mer eller mindre glömts bort. Lycka till!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Det går inte att se sig mätt på rosor! Du är ju en riktig rosdrottning! /Anja

  SvaraRadera
 8. Bästa tid att flytta rosor är tidig vår, innan de börjar vegetera. Sent, sent på hösten funkar också, men det kan vara lite besvärligare eftersom rosor aldrig slutar dansa innan vinterns kyla kniper till. Tänk på att, som du ju skrev, att klippa ner dem vid flytt. Ungefär lika mycket kvar ovan jord som du får upp rötter. Som ett timglas.
  Jättefina bilder du visar, skulle jag också säga. Njutbara, precis som dagens regn är. Härligt.
  Kramar från Törnrosa

  SvaraRadera
 9. Har du en trädgårdsmästare som sköter trädgården när du är borta?! Det ser ju så fint ut fast ni har varit bortresta så länge.
  Att flytta stora rosor är inte lätt, men måste man så måste man. Jag har klippt ner rejält innan jag (=maken) har flyttat.
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 10. Det må være vanskelig å flytte så store roser som du har. Du må kanskje klippe de ned før du flytter de? Får håpe det kommer mer regn hos deg så du får hjelp til vanningen av rosene. Ha det godt, Maria.

  Klem Marit

  SvaraRadera
 11. Visst är det svårt att vänta när man har fått en idè? Oftast vill man ju bara sätta spaden i jorden direkt:-)
  Lycka till med flyttandet!
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Det blir superfint med den rossamlingen i full frihet! Du har fått många goda råd angående flytten i kommentarerna ovan, antar att du också tänker på att helt byta jord där de gamla monstren stått! Det ska bli spännande att se resultatet om ett år eller så!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 13. Men åh din trädgård, måste vara ljuvligt att gå där och dofta. Kram Nilla

  SvaraRadera
 14. Svårt att vänta med något när man väl bestämt sig.. Känner igen det där. Man ska ju vara klok och förståndig, ska man ju.. Väl?
  Lycka till!
  kram
  /Katarina

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.