Sabelhagens olivlund

fredag 10 januari 2014

Trädgård 2014 - Blommig fredagIdag drar blommig fredag igång igen hos Hélena och 
Första temat ut är Trädgård 2014 

Vad kommer hända i trädgården? 
Jag tror att jag kommer vara lite mer aktiv i trädgården detta året. Förra året tog jag det lugnare och laddade batterierna och det var riktigt skönt. Kanske blir det så i år också, vem vet, men det känns som jag har mer lust nu. 


Jag är sugen på att så, det var länge sedan jag gjorde det. 
Eller jag sådde ringblomma rätt sent i fjol, hade inga större förhoppningar eftersom jag inte fått ringblommorna att trivas hos mig. 
Kanske var det därför som de grodde och blev helt fantastiska, så nu hoppas jag de kommer igen i år. 
Sedan har jag fått så många fina tips på olika bloggar om fröer, tex
Blomstermorot 'Dara'
Sommarrudbeckia 'Cherry Brandy'
Zinnia 
Lejongap 'Twinny peach'
Blodtopp Jag vill prova kombinationen Eglantyne ihop med lejongap 'Twinny Peach'. Såg det hos Hélena på bild, och blev så inspirerad. Visst var det väl hos dig Hélena? 

Det är tomt i mitten av gavelrabattens bakre del 
Jag tror att Veronikor får flytta in där Hortogreen Kransveronika 'Pink Glow'

Jag skulle vilja ha en mer "städad" kant/inramning framtill. 
jag har börjat med buxbom som syns till höger, men nu vet jag inte riktigt hur jag ska fortsätta. Gillar alunroten, men daggkåpan blir så yvig och stor. Daggkåpan passar bättre i bakkanten där den kan breda ut sig. 


Mer såhär: 
Lånad bild från Anne och den fina bloggen hagen vår

Samtidigt gillar jag att det är lite vilt och busigt och inte så strikt. 
En önskeväxt är trollius Alabaster. 
I Paisleyrabatten hade den passat perfekt. 
Hortogreen Trollius 'Alabaster' 
Paisleyrabatten 


Där finns fler växter i blekgult 


Rosa Cantabrigiensis 
Jag tycker det ska bli så roligt med trädgårdsåret 2014
Ser fram emot våren jättemycket. 
Även om det inte blir några sådder eller veronikor planterade så gör det inget:) 

Jobba några timmar och sedan hem och gå ut med Lykke, och så träna lite  innan fläskfilén läggs på grillen och den bästa kvällen väntar. Trevlig fredag
Kram Maria 

24 kommentarer:

 1. Åh, så många härliga planer! Tror det blir toksnyggt med veronikorna. Jo, du har sett bild på Eglatyne och lejongap hos mig :-) har den som bild i min högerkolumn. Men där är det inte twinny peach utan en högre ljusare rosa lejongap. Twinny peach har jag i gul/aprikosa delen. Twinny är inte så hög men helt fantastisk :-)
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Älskar den där blekgula färgen.Kransveronikan är så snygg har den i en rabatt och den blir så hög.Så som bakgrundsväxt är den bra.
  Ha en fin helg.Gunsan.

  SvaraRadera
 3. En rad med marktegel stramar ju upp det hela ...?! Tycker det är snyggt med daggkåpan i framkant! Lite vacker sten framför så är det stramt & rufsigt, och fort går det oxå jämfört med buxbom...;) //Annica

  SvaraRadera
 4. Men så härliga planer och tack för tipset på blomstermorot, den var ju ursnygg! Hoppas dina zinnior blir fina de hör till mina favoriter liksom ringblommor.
  Trevlig helg.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 5. Inspirerande frökombo där i mitten - härliga färger tillsammans. Tror absolut att det lejongapet och rosen lyfter varann. En rad med marktegel som skrivs här ovan är snyggt. Jag såg en rad eller grupper av en lägre men stram Hosta... ..men det är ju där jag snöat in :-)

  Det viktigaste är precis det du skriver - drömmarna och resan är viktigare än att det måste bli sant.

  Ha en riktigt skön fredagkväll! Carina

  SvaraRadera
 6. Spännade planer. Ibland försöker jag också får mer "städade" rabatter, men jag inser att det är lönlöst hos mig för jag gillar också det lite vilda, rufsiga....Ha ett fint trädgårdsår. /Anette

  SvaraRadera
 7. ÅÅÅÅ.. åååå suck..
  ååå så mycket fint!
  Jag hoppas min trädgårdslust kommer tillbaks i år för den försvann också förra året.
  Jag gillar både det där lite strikta med buxbomen och det yviga...hihi.. jag har en rabatt mellan två träd jag måste göra något åt.. men mitt största problem är att jag inte kan se hur det blir då det är uppvuxet o färdigt. Jag har jätte svårt att tänka mig hur det blir... Mycket lättare med inredning än med utredning..;)
  Ha en underbar fredag! Lät smaskens med grillt.
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 8. Hei! Jeg gleder meg veldig til våren og har mange planer. Det er så frodig og vakkert hos deg. Morsomt at du har funnet et bildet på nettet som er fra hagen vår. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 9. Såå mange fine bilder!

  Jeg blir så glad du har vært innom meg og lagt igjen en kommentar - du er underbar :)

  Ønsker deg en finfin helg, vakre.
  kram

  SvaraRadera
 10. Vilka härliga planer...blir så roligt att få följa med och se dom förverkligas...=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 11. Ska bli spännande att följa dina planer i trädgården under våren. Som du vet har jag inga gröna fingrar därför är jag så glad att få tips, ideer o inspiration av fina dig. Njut av fredagen. Kramisar Tina

  SvaraRadera
 12. Härligt och inspirerande inlägg.
  En del av dina "vill ha-växter" är även mina. Men, det blir som det blir... Njuta, njuta. Åh, dina bilder får mig att längta! Men fredagskväll är ju inte så dumt det heller =oP
  Ha det gott
  Katarina

  SvaraRadera
 13. Jag gillar också när det är lite vilt och busigt, samtidigt som strikta kanter är läckert, ja det finns så mycket som är snyggt! Det var snyggt att blanda buxbom med veronikor, strikt och busigt tillsammans!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 14. Tack för fina frötips. Din ringblomma var fantastiskt vacker, viken härlig färg! Tror att det blir jätte-fint med Kransveronika där i rabatten. Ha en skön helg/ Kram Titti

  SvaraRadera
 15. Vackra trädgård hos dig och redan planer för våren :) Blir spännande att se!
  Önskar dig en fin helg, kram Suss

  SvaraRadera
 16. Din trädgård är verkligen ljuvlig! I vår måste jag också gräva rabatter om det någon gång ska bli något annat än en gräsmatta på vår tomt ;)
  Kram /Maria

  SvaraRadera
 17. Härligt att du redan nu känner dig mer laddad för trädgården än förra året. Den ska aldrig vara ett tvång tycker jag men vill man så ska man ;).

  Kram

  SvaraRadera
 18. Det där med sådder... Först är det jättesvårt att hejda sig så att man inte förköper sig...Brukar köpa på mig mer än jag klarar av att så. Sedan brukar jag så alldeles för tätt och svär lite över all omskolning. Sedan brukar jag ha svårt att hitta platser i rabatter och krukor för alla plantor. Men SEDAN - när allt är ute och växer och frodas - då är man så GLAD att man ändå orkade!
  Och året därpå: samma visa igen... :-)

  Kram // AH

  SvaraRadera
 19. Härligt att ha drömmar och planer inför sommaren. man får väl se om några uppfylls...det där med sådderna..man kan direktså också:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 20. Så fina bilder! Gillar också alunrot. Visst är det kul med planerna och jag tror nog att det blir bra hur du än beslutar dig att göra:) Kransveronika står på lista att skaffa i år hos mig.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 21. Ja, jag håller med! Ska bli så himla kul och spännande att se vad det blir av det här trädgårdsåret. Hos dig kommer det att bli lika vackert som vanligt! Syns ju lång väg! :)
  Ha en finfin helg!
  Kramar!

  SvaraRadera
 22. Vilka härliga planer! Håller nog med några av de andra, behåll rufsigheten, men lägg någon mellan gräs och rabatt i stället. Personligen tycker jag det är fint när det väller ut lite. :) Lycka till med projekten!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 23. Kommer att bli så snyggt, men själva drömmandet är väl allra vackrast! Blomstermoroten har jag beställt, den liknar min vilda favorit Strätta hoppas den blir så fin som den ser ut på bild!
  Ha det gott!
  Ulrika

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.