Sabelhagens olivlund

söndag 8 februari 2015

Köpnojja och omorganisation

Jag tror jag har drabbats av köpdjävulen, jag vill typ ha allt vårligt, fräscht och nytt nu:) 
Och då gäller det både inredning, kläder och växter:) 
Det hade varit bra om jag inte var tokig i allt:) Det blir rätt kostsamt:) 
Jag har hållit växtinköpen nere rejält de senaste åren, men efter den senaste rosbeställnigen var det som om spärren lossnade. Vilket habegär:) 

Dahlia - Berner Oberland. Näckrosdahlia 
Denna skönhet vill jag ha i min kommande mörka rabatt
Blommar i juli-september 
Lånad bild 
Dahlia-Downham Royal. Pompondahlia.
Blommar juli-sept. 
Lånad bild 
Inspirationsbild från Claus Dalby 
Lånad bild
Gavelrabatten måste halveras för att vi ska bygga ut sovrummet. 
Det är inte helt klart ännu att vi ska satsa, men långtgående tankar finns, men inte förrän 2016. Men växter måste flyttas, så lika bra att planera nu innan jag kan börja gräva där ute. 
Tror att de här växterna klarar att stå kvar i gavelrabatten. 
Aklejan och nävan finns på andra ställen idag, men de är ju rätt lätta att föröka:) Rosorna är skuggtåliga och borde klara att stå kvar. Inspiration. 
Så här skulle jag vilja ha det på en yta bredvid studsmattan, jag tvingas nog flytta växter dit för alla de som finns i den delen av gavelrabatten som försvinner måste ha en ny plats. 
En upphöjd rabatt med plåtkant runt. Jag provade att gräva lite i höstas, och det var stenigt, grenigt och ogästvänligt. Så upphöjt blir bra:) 
Lånade bilder från Landet Krokus 
Lånad bild 
Lånad bild 
Kanske kan  jätteverbenan flytta dit, till den upphöjda rabatten, 
isåfall vill jag ha den ihop med Dahlia 'Evelyne'. Och pionerna som inte vill ha skuggan som kommer bli i gavelrabatten. 


Det kommer bli ett hästjobb att flytta på alla växter, men samtidigt roligt att ändra om och få lite nytt. 
Ska prioritera en snygg kantväxt för troligtvis räcker inte den buxbom jag har idag, så jag får komplettera med järnek och hoppas de smälter samman snyggt. 
Gavelrabatten 2014 

Sammanfattning
Det kommer troligtvis bli två rabatter. Gavelrabatten kommer halveras (därför att ett större sovrum ska byggas) och hamna i "skugga" fram till eftermiddagen, därför behöver växter flyttas både av utrymmes och trivselskäl. 
Sedan vill jag göra en ny upphöjd rabatt mellan bambun och studsmattan, den kommer vara mera i solen. Dit får växter flytta som inte får plats i gavelrabatten och som kräver mer sol, så som pionerna. 

Så är det ju det lilla kruxet att få till snygga rabatter, med höjder, bredder och färger som ska stämma. Det är väl inte så snyggt om det blir en för hög plantering när själva rabatten redan är upphöjd, men vill ju gärna se växterna i ansiktet:) 
Japp, det är en del att fundera över. 

Ha ni tips på växter ni tycker om, som skulle passa in här, eller rabattförslag eller varningar så får ni gärna hojta till:) 
Jag har ingen helt klar bild ännu, undra om jag någonsin kommer få det, det löser sig säkert under resans gång.
Jag uppskattar era åsikter, tips och tillrop. 

Delar hos Vivi 


Ha en skön söndag


Kram Maria 
13 kommentarer:

 1. Vilket arbete du har framför dig:) Men det är ju så klart roligt också, att få ändra om lite, tänka till, köpa nytt, göra sig av med... Ser fram emot att få följa din resa!

  kram louise

  SvaraRadera
 2. Hihi, känner igen mig i det där med köpmanin, iiiinte kul när den sätter in, fniss :) Så brukar det ofta bli för mig efter renoveringar, när allt är klart och ska inredas så vill jag ha ALLT snyggt som finns att inreda med :) Och så här inför våren så brukar jag ofta bli sugen på nya klädplagg också, inte bra alls för plånboken.

  Wow vilket projekt ni har framför er!! Tyvärr har jag inte så många råd att komma med, är ju inte så bra på det här med rabatter tyvärr... men jag gissar att det kommer att bli kanon som allt annat du fixar med i trädgården.

  Kul att du gillar min lampa, du hittar den på Ellos :) Och tusen tack för din fina kommentar <3

  Kramar aka

  SvaraRadera
 3. Spännande med trädgårdsprojekt. Tyvärr är jag nog en av de sämsta på att ge tips på växter... Vill ha en fin trädgård också men det kostar mycket och vi hoppas fortfarande på att hitta ett annat hus. Kram Suss

  SvaraRadera
 4. Härliga funderingar denna säsong på året, planerandet är halva grejen tycker jag. Så härligt lummig din trädgård är, längtar lite tills min börjar bli det:) Ha det bra!
  Kram Sofie

  SvaraRadera
 5. Inte snällt Maria!! Jag hade stängt ner tankarna på fler Dahlior, de gamla mår rätt bra i matkällaren. Så visar du de där två läckra ;)

  Dina tankar kring vilka som behöver flyttas låter helt rätt. Jag har märkt att mörkt rödbladiga växter i skuggan inte får riktigt samma mörka färg men framförallt så blir det ett murrigt och tråkigt intryck. Det är som att de behöver en anings sol för att inte bladen ska bli ett med skuggan. Det kan vara en fundering jag har. Att göra om och ändra är en stor del av nöjet :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 6. Gillar färgskalorna och växtvalen. Kommer att bli en del jobb, men det är ju roligt att planera.
  Jag brukar lista alla växter som jag redan har tillgång till för den aktuella rabatten. Sen skissar jag upp plangteringen någolunda skalenligt och planterar växgerna på pappret sedda uppifrån och markerade som så ringar. Färglägger med färgpennor. Här får man ju tänka till vad det gäller höjder och blomperiod. Så jag färglägger samma skiss flera gånger för försommar, sommar och höst. Sen köper jag till växter där jag ser att det behövs. Är man riktigt på hugget kan man skissa upp hur den kommer att se ut framifrån också, men det brukar jag skippa.

  Lycka till! Ska bli kul att följa.
  Anette

  SvaraRadera
 7. Hei. Jeg titter alltid innom din blogg, er veldig glad i den hagefrodighet som du viser. Her i Molde tilhører vi et hageselskap som skal på tur til sommeren. Blir i området rundt Vänaren og Gøteborg fra 26-28.juni.
  Har så lyst til å esøke din hage og dersom du tar imot besøk, send meg en email. audit@online.no
  Klem fra Aud Irene

  SvaraRadera
 8. Inte konstigt att du blir förtjust i alla dessa
  blommor du visar, så fina! Och det är ju din
  hobby, och den hobbyn ger er en av dom finaste
  trädgårdar jag sett. Så handla på du.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 9. Spennende planer og masse jobb, men tenker det blir kjempefint :-) Lykke til med planleggingen. Ha en fin søndag :-)

  SvaraRadera
 10. Dahlia kan en ikke få nok av, og de er så verdifulle på sensommeren. Nydelige farger på de du viser!
  Det er mye inspirasjon å hente på internett. Du får det nok til i hagen din!

  Ha en fin søndag, Maria!

  Klem, Marit

  SvaraRadera
 11. Hehe.. ja det är inte lätt att värja sig mot alla underbara växter som man bara MÅSTE ha.. :) Har också gjort en jättebeställning på dahlior i år. Inte en endaste aning var jag ska få plats med dem alla... ;)
  Bilderna du inspireras av har jag fotat. ;) De är från en kompis trädgård här i Gävle. Hon heter Anne och jag kan garantera att hennes trädgård är helt fantastisk, framförallt de där upphöjda rabatterna.
  Stor kram!

  SvaraRadera
 12. Dette blir kjempefint!...enn mye jobb på deg...det å flytte planter er faktisk en del av hage.arbeidet. de skulle ha hatt hjul på plantene...mye lettere da..:) Opphøyde bed er supert! Jeg har mange steder med leire eller mye sten..da er opphøyde bed supert:)

  SvaraRadera
 13. Himla vakre bilder. Ha det så godt! Anne

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.