Sabelhagens olivlund

söndag 14 mars 2021

Dahliabeställning

I går skickade jag iväg årets dahliabeställnig. Jag var lite sent ute och är så glad över att jag ändå fick tag i mina favoriter. 

Jag har vinterförvarat förra årets knölar, Café au Lait och Wine eyed Jill, men har inte så höga förhoppningar på att dom ska ha klarat sig i vårt atrium denna kalla vinter. Med alldeles för många minusgrader och troligen för lite skydd, så tror jag att det är kört. Jag har inte vågat kolla till dom ännu:).  

Nu är nya favoriter på väg och jag är så nöjd med dom jag beställt. Jag är svag för aprikos nyanser på både rosor och andra växter, så några dahlior i den skalan vill jag gärna ha. Nu blev det lite koppar, aprikos, mörkvinrött, rosa. 

Sylvia, Café au lait royal, Dark spirit, Cornel bronze, Rocco och Wizard of oz kommer snart hem till mig. 

Jag ska prova att förgro dom inne i krukor i år, har inte gjort det förut. Utan satt dom direkt i jorden ute och då blir det senare blomning. 

Får nog köpa nya krukor också,  jag är ju "van vid" att kunna gå ut i förrådet och ha en uppsjö med krukor i olika storlekar (nu menar jag innerkrukor i plast, inte fina ytterkrukor). Och så är det inte nu, alla krukor åkte till återvinningen när vi flyttade hit. Så jag börjar om lite på nytt:).  

Söndag idag och så skönt med helg. 
Jag ska plantera mina penséer i kruka och kratta lite löv. Och så fika, älskar att fika:). Kram M 

  
7 kommentarer:

 1. Hej min vän! Kul med inlägg här! :)
  Det kommer säkert bli jättefint! En dum fråga... köper du frön och sår, alltså? Sen tar du in knölarna i höst och kan sätta ut dem nästa vår igen...? Jag har så dålig koll på det där, men har ju nu förstått att man kan så perenner också..? ;) Alla växter har väl varit frön från början såklart... ;) ;) :)
  Jag ska nog köpa penséer till krukorna jag också! Vet att de tål frost, men tänkte att det kändes lite tidigt. Har inte ens fått någon reklam i lådan om att plantagen eller blomsterlandet fått in dem än...
  Men jag ska kolla :)
  Kram och ha en ny fin vecka! Vi hörs vidare!
  /Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej vännen! Ja jag var så glad över min beställning att jag ville dela den här. Alltid kul att kunna gå tillbaka och se vad man köpt.
   Nej,jag beställde knölar. Det går att driva upp dahlior från frö också, men det har jag aldrig provat. Det känns liksom lite mera safe med knölar:) Ingen dum fråga alls, och du hade ju helt rätt:) Javisst kan man så perenner, det har jag gjort några gånger. Man får vänta lite länge på resultatet bara.
   Ha en fin dag
   Kram

   Radera
 2. Men ååå vilka fina sorter...och färger <3 Säger som Maria...SÅ kul med ett inlägg här..<3 <3 <3
  Jag hade missat det förra om er fina uteplats... SÅ SÅ SÅÅÅÅÅÅ sjuuuukt snyggt... vilken förvandling och va snyggt det var med bergsbambun?? där bakom....som en grön vägg. Jag köpte såna men de dog....kanske vore värt att testa igen. Jag ahr inte köpt penseér än...ska nog kika efter några fina...det kliar ju i fingrarna nu..
  Kraaam och ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Hei Maria!
  Tusen takk for hyggelig kommentar. Du spurte om navn på noen Dahlia. Jeg er ikke sikker på navnene, men prøv å google Apricot Desire, Lidas Baby og Orange Perception. Dahlia er som mirakler. Jeg har forresten bestilt 5 Dark Spirit. Den er utrolig fin. Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 4. Hei igjen! Prøv også Sebastian.

  SvaraRadera
 5. Oj, så vackra, den där översta är ju magisk! Är också förtjust i aprikosa toner på blommor!
  Ha det fint!
  Gunilla

  SvaraRadera
 6. Har blivit lite Dahliafrälst, har planterat knölarna i krukor inne. Förra sommaren planterade jag dem direkt i jorden. Det gjorde att blomningen blev så kort innan det blev kallt.

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.