Sabelhagens olivlund

onsdag 15 februari 2012

Silverpäronsrabatten

Min längtan efter vår och sommar är stor så här kommer en tillbakablick och lite tankar på hur det kan bli.

Silverpäronsrabatten (2009) var den första rabatten vi gjorde när vi började göra om trädgården 'på riktigt'. Det var här vi för första gången satte spaden mitt i gräsmattan:). 

Först var det meningen att det skulle vara en rabatt för sig, men snabbt insåg jag att varför ha gräsmatta mellan rabatterna? Hänger de ihop kan man ju plantera mera:). 
 Daggkåpan är fin i all ära, men man kanske vill se något mer än just daggkåpa i rabatten...rosorna bakom tex...
Jag har lite funderingar kring andra kantväxter, och några daggkåpsplantor blir kvar. 

Tanken är att silverpäronet i mitten omringas av rosorna Crown Princess Margareta, Ghislaine de Feligonde, Maigold och Leander. 
Maigold har jag haft otur med, en har dött och den andra får jag se hur det blir med till sommaren. Jag har två Crown P M, kanske ska jag köpa en till så det blir riktigt frodigt. Tycker man ser lite för mycket bar jord. 

De två sista vintrarna har hararna ätit upp rosorna jäms med fotknölarna, de har fått börja om varje vår, så därför är de inga frodiga exemplar ännu även att de är tre år. 5 juli 2011
Daggkåpan börjar ta över helt, och jag börjar överväga att ta bort flera plantor. 

Rosorna syns knappt bakom 

I mitten av augusti 2011 började jag delnings och flyttkarusellen:)). 
 Här har jag planterat en daglilja, som ersättning för daggkåpan, ska bli spännande och se hur den tar sig. 

 Dagliljan har jag delat och flyttat hit från en annan del av rabatten 

 3 september 2011 24 oktober 2011


 24 okt 2011Har ni inte redan ett Silverpäronträd så köp ett!!
Vilket kanonträd, så snyggt. 
Jag funderar starkt på att köpa ett till och plantera i gavelrabatten. 
Ha en fortsatt skön "mittiveckan" kväll. 


Kram 

17 kommentarer:

 1. Jisses, så fint du har det i trädgården! Daggkåpa skulle jag vilja ha, är de svåra? Dina ser ju ut att förökat sig enormt, kanske skulle jag också kunna ha sådana..trädgårdsnovis som jag är!

  Kramkram

  SvaraRadera
 2. Snyggt....kul att kika in hos er som har fina rabatter. Blir faktiskt lite sugen på ett silverpäronträd.

  kram

  SvaraRadera
 3. Härlig rabatt och fint med silverpäronet som ger lite höjd i rabatten. Jättedaggkåpa kan ju bli väldans stor men det finns ju mindre varianter av daggkåpor, ex. rödskaftad daggkåpa Alchemilla erythropoda och fjälldaggkåpa Alchemilla alpina. Själv har jag den rödskaftade som jag är väldigt nöjd med.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Älskar Silverpäron! Vi har ett men jag kommer helt klart ha några på Gotland också. Tänk silver mot den svarta fasaden...snyggt!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Så flott tilbakeblikk:)...bedene dine er jo fantastiske...og jeg må også ta denne "flytteballetten"...de vokser seg helt over av og til:)
  Siverpæretre...ukjent for meg men ser fantastisk ut:))

  SvaraRadera
 6. Så vackert silverpäronet är! Och jag har samma erfarenhet av daggkåpa som du, dvs att den tenderar att ta över. Synd, för den är så fin men inte hur fin som helst... Kram Hanna

  SvaraRadera
 7. Vad fint ditt Silverpäron är, mitt ser inte lika bra ut.
  Flyttade min daggkåpa tyckte den bredde ut sig förmycket på andra växters bekostnad,den har nu en egen plats.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Vilken härlig trädgård du har! Önskar att jag också skulle kunna ha det så. Inga

  SvaraRadera
 9. Ljuvlig rabatt! och Daggkåpa är världens bästa perenn! Täcker bra, trivs överallt, vacker blomma och tål att klippas ned och blommar igen - perfekt!
  Önskar verkligen jag kunde haft mer träd! så skulle jag ha ett silverpäron, lite som ett falskt olivträd :)

  Håller med dig, 1 vecka vinter till så alla sportlovs-barn får ha kul i pulkabacken men sedan så!!!!!
  Ha det bra, kram ♥

  SvaraRadera
 10. Så snyggt din rabatt är med Silverpäron i mitten,så överdådigt med daggkåpan som kantväxt.Den har en tendens att ta över,man får gallra ibland.Till våren ska jag köper ett silverpäron.Så snyggt ditt är.Tittade på dina fina rosor med,en del har jag några saknar jag.Jar kikar snart in igen.Ha det gott.

  SvaraRadera
 11. Härliga Bilder! Kan hålla med om att daggkåpan är lite äl starkvuxen, men jag har enstaa plantor, som jag delar ofta, kantnepeta mm i rosenträdgården och det funkar bra. Man kan ju sätta daggkåpan bakom rosorna annars...
  Silverpäronet är ett av mina absoluta favoritträd. Tyvärr så har mitt fina ex tagit så mycket stryk av dom två kalla vintrarna, så jag tror att iår kommer det at dö... vet inte om jag vågar ett nytt eller hur jag skall göra. För fint är det ju!

  SvaraRadera
 12. Ja växterna beter sig inte alltid som man hade tänkt, så bra att du dokumenterar, praktiskt med bilderna nu inför kommande säsong.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Jättefin rabatt och silverpäronet är ett favorit träd även här! Jag har en hatkärlek till daggkåpan för att den är jättesnygg men tar över alldeles efter ett par år!Har tagit bort mina och satt som häck utanför häcken, på så vis har jag plantor om jag skulle ångra mig...vilket jag alltid gör! Ulrika

  SvaraRadera
 14. Vilken härlig rabatt, så frodig och fin! Håller med om att daggkåpan tar över även om den är fin. Blir spännande att följa. Vore fint om rådjuren kunde bestämmer sig för att det är godast med kers, kvickrot och annat i stället för våra planterade växter! Kan man köra en övertalningkampanj måntro?(:D

  SvaraRadera
 15. Jag vill verkligen verkligen ha ett silverpäronträd. Maken säger att vi inte har plats, visst har man alltid plats?!

  //Lottzy

  SvaraRadera
 16. Terrinen hittade jag på Ebbes när de hade halva priset på allt.
  Ibland kör de sådana dagar, missa inte det..

  kram o ha en skön helg!

  SvaraRadera
 17. Silverpäron är så himla fina.. jag har ett oxå.. har murat pallkragar själv var lite medelhavsinspirerad och i den största har jag silverpäronträdet.. blir perfekt täckare mot min nyfikna granne "Tittolson" när den blir lite större o frodigare.. Daggkåpa har en tendens att ta över, de är vackra o allt som du o andra skriver och perfekta i buketter som jag visade förresten idag.. om än lite överblommad på just den bilden. Grävde upp en hel framkant för några år sedan för jag tyckte de tog över allt men jag har kvar några plantor där de kan härja lite vildare.. kram o ha en bra helg..Moa

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.