Sabelhagens olivlund

lördag 15 februari 2014

Denna kakan får ni inte missa till fikat





Tack söta ni för alla fina kommentarer jag får om vår trädgård! Jag uppskattar det jättemycket. Man blir lätt hemmablind och vill ändra om allt, men det är bättre att sansa sig och tänka efter. Det är trots allt en hel del jobb som ligger bakom. Jag skulle kunna, och kommer göra senare fast kortfattat, skriva spaltmeter om detta, men det ska jag förskona er ifrån:) 




Nu var det ju den fantastiskt goda daimcheesecaken jag skulle skriva om. 
Jag kokade kondenserad mjölk, vispade äggvita så man kunde vända på bunken utan att de rann ut, hackade daim och rörde philadelphiaost. 
Och den blev helt underbart god! Jag blev så glad. Mitt självförtroende är inte så stort när det gäller bakning:) 




Och det var via Marinas trädgård som jag hittade receptet som kommer från bloggerskan 


Det här behöver du (form 25 cm i diam)

3 dubbeldaim
1/2 paket med digestiv 
30-50g smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300g philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
1 durk kondenserad mjölk, kokad max 2 timmar. 



Gör såhär: 

Ta av etiketten på burken och koka i rikligt med vatten i max två timmar. 
Tänk på att man får hälla på vatten allt eftersom, för burken måste vara täckt med vatten hela tiden. 
Skölj under kallt vatten och ställ in i kylen. 
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivepaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. Smidigast är att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. 
Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund form med avtagbar kant. Ställ denna svalt medan du börjar med själva cheesecaken. Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela äggula och vita i olika skålar. 
Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. 
Vispa sedan grädden fluffig så den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. 
Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med en slickepott eller slev. 
Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. 
Skulle du få någon smet över kan man göra små portionschessecake i mindre muffinsformar. 
Den behöver ca 5 timmar i frysen innan den stelnat till. 
Ta fram kakan en kvart innan servering och häll över såsen. Skulle såsen vara lite för tjock, rör då ut den med en tsk grädde och servera genast. 


Njut!


Delar hos Vivi och  Helgegleder 



Ruggigt väder idag med blåst och regn på tvären från och till. 
Men vi tar på oss gott och åker som vanligt till Fiskebäck och promenerar med Lykke. 





Kram Maria 








15 kommentarer:

  1. Mmm! :) Ønsker deg en fin helg! Klem

    SvaraRadera
  2. Nog både ser och är den mums. Inte så svårt eller hur.
    Ha en fin helg trotts allt regn
    Här är det inne göra som gäller.
    kram Meta

    SvaraRadera
  3. Nam! Det er farlige fristelser du legger ut oppskrift på :-)
    Kos deg med kaken!

    Klem Marit

    SvaraRadera
  4. Mums, den kakan såg verkligen supergod ut.
    Får nog kopiera receptet :=)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. Den ska jag göra tills jag fyller år.Ser så god ut.
    Kram.

    SvaraRadera
  6. Å hoppsan vilken läcker godbit, den går inte att motstå. Så därför är det bäst jag låter bli att göra den;) Nja inte idag iaf, men det blir nåt att stajla med när vi får gäster. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Denne så utrolig deilig ut :-) Jeg fikk vann i munnen! God helg!

    SvaraRadera
  8. Oj, oj så gott det ser ut! Men, går man upp två kilo på vintern även utan kaka så får man nog passa sig. Jag får nöja mig med att titta bara på bilden....vilket öde eller hur ;-)))? /Anja

    SvaraRadera
  9. Den både så og hørtes skikkelig god ut.
    Må nok prøves.

    SvaraRadera
  10. ojojoj! Denne så god ut! Mums mums!

    SvaraRadera
  11. Du är ju en mästerbagare! Jag har ett liknande recept, urgod men nu försöker jag gå ner i vikt.
    Kram

    SvaraRadera
  12. Mmm den där såg farligt god ut! Tackar för receptet!
    Jag har gjort efterrätt som vi ska ha imorgon o de vill inte ha lchf ;) kram Suss

    SvaraRadera
  13. Åååå..mmmm...dette var virkelig en farlig fristelse Maria!
    Ser kjempegod ut..og denne skal prøves neste gang:)
    Fin søndag til deg:)

    SvaraRadera
  14. Mums mums!!! Ser jättegott ut :)
    Recept har jag redan kopierat ;)

    Ha en fin kväll
    Kram Agnes

    SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.