Sabelhagens olivlund

tisdag 26 maj 2015

Rosor i all ära... och andra funderingar

I går tog jag mig an det som jag drar mig mest för i trädgården, nämligen binda upp rosor. Klätterstöd åt rosorna är jag urdålig på att få till. Jag har gjort det enkelt för mig och bara bundit upp dem med snöre, så får jag ta tag i det där med rosburar och spaljéer en annan dag. Det är inte min bag det där... Och till råga på allt gick mitt fina rostorn sönder, det välte och sprack helt och hållet. Trist, får se om det går att laga. 
Det kommer bli rosburar av armeringsmatta, det har vi redan inhandlat. 
En hög med ett fd rostorn... 

Två stora rosor vid förrådet är Frankfurt till vänster och Madame Plantier till höger vid häcken. Jag har dragit ihop dem ordentligt, och hoppas det håller ett tag i alla fall. Innan låg de i en hög och höll på att kväva sin underplantering helt och hållet. 
Här är funkian jag planterade under Mme Plantier i höstas, den har tagit sig fint. 

Klematis på armeringsjärn, den börjar nu få formen jag vill ha 


Aklejan som hunnit längst 

Här var det kaos innan jag fick dragit isär Martin Frobisher från James Galway. Nu är det ordning i ledet igen:) 
Jag blev så glad över att se att James Galway ser ut att må toppen. Han har varit klen och inte blommat på två år. 

Svårt att se, men Winchester Cathedral (vänster) kommer fint, jag trodde nästan den gett upp. Och här ser man bättre hur frisk JG ser ut i år (höger). Rosenbågen med Valdemar (vä) och Constance Spry (hö). Men allra först kommer klematis Guernsey Cream blomma där. Constance hade slitit sig ur sin uppbindning och låg formligen ut över rabatten i lodrätt läge. Inte alls i närheten av bågen... 

Här var det svårt att gå förbi utan att få rosengrenar i ansiktet. Det behövs en snygg kant här som ramar in Wasagaming och Salet


Buxbom med massor av nya fräscha skott 
Kanske blir det så att jag tar sticklingar i år... 

Kanske inte det roligaste inlägget precis, men jag har ju bloggen som en trädgårdsbok, så jag vet hur det går år från år. Vad jag behöver ändra, komplettera osv. 

I går var Daniel ledig och snickrade på altanen. De nya dörrarna har fått foder, och han har börjat spika upp ny träfasad på huset. Det är så att denna sidan av huset inte har blivit klädd ännu. Vi har haft den gamla plåtfasaden kvar här. Men nu är det dags. Och så har vi beställt en loungegrupp! Jag är så nöjd:) 


Kram Maria 


16 kommentarer:

 1. Åhh du skulle kunna ha ett eget Chelsea Flower Show ju! Så lummigt och fint överallt, synd på rostornet men det kanske går att laga...Ja sen alla dina rosor, du borde göra ett inlägg om HUR man lyckas med rosor! Jag kan få det mesta att växa men INTE rosor, något har jag allt missat där...
  Ha en fin dag!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 2. QUE JARDIN!!!!!!
  UNA PRECIOSIDAD...QUE CUIDADO TODO..
  SALUDITOS

  SvaraRadera
 3. Kan du inte berätta hur du gör när du tar sticklingar från Buxbom?

  SvaraRadera
 4. Ja rosor de är lite besvärliga att hantera de sticks och rivs, Lite synd när de är så vackra borde väl vara snälla med. Du har ju många som ska pysslas om så jag förstår dig. Många rosor har varit sena i starten i år. trodde nästan att en och annan inte ville sig så bra här heller men efter helgens lite varma sol har de börjat visa liv och nya skott. Härligt.
  Mina buxboms sticklingar har tagit sig bra, nu får jag nog leta fram en del under alla lökblad, tänkte inte på det när jag planterade dom.Men de har fått skydd mot vårsolen i alla fall.
  Ha en fin och skön dag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Så fint det kommer att bli hos dig när alla dina rosor börjar blomma - helt magiskt !
  Ha det så gott !
  kram/Isa

  SvaraRadera
 6. Vilket påminner mig om att fixa stöd till pioner och riddarsporrar. Egentligen ogillar jag växter som man behöver dutta med, men vad gör man ... Du har så många fina rosor, tänk när allt blommar!

  SvaraRadera
 7. Ler gott! Det där med stöd blir aldrig av här heller... Inte till rosor, pioner eller något. Fast idéerna och planerna är många. Jag har inte ens fått klippt rosorna ännu i år. Ser himla prydligt ut i dina rabatter nu.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 8. Så fint och lummigt du har det och jag kan tänka mig hur det ser ut när alla dina rosor blommar. Du får lova att visa dem då!/Merja

  SvaraRadera
 9. Fantastiskt vad du lyckas bra med dina rosor. Louise med bloggen Hallontrollets Trädgård säljer fantastiskt fina rostorn!
  http://hallontrollet.blogspot.se/2015/05/fordelar-nackdelar-forsaljning-och-lite.html

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 10. Jeg er heller ikke god på oppbinding av roser, men det må dessverre gjøres før de faller overende ned på bakken. Det er ikke så veldig pent, nei. Det ser så flott ut i hagen din nå :)

  Klem, Marit

  SvaraRadera
 11. Ser flott ut i hagen din etter oppryddingsarbeidet i rosebedene. Blir spennende å se alle de vakre rosene dine blomstre :-)
  Har akkurat bundet opp mine fem Fantin Latour roser på ekte Claus Dalby vis, så nå håper jeg de kommer til å belønne med rikelig til sommeren :-)
  Ha en fin uke :-)

  SvaraRadera
 12. Det är bra att göra en inventering i bland.
  Ha en bra dag
  Mariana

  SvaraRadera
 13. James, Martin, Valdemar.... Låter som du skriver om några män ;-) fniss! Underbar trädgård!
  Tack vännen för superfina ord om min klänning!
  Kram och ha en fortsatt fin Lill-lördag!
  /maria

  SvaraRadera
 14. Det verkar jobbigt och besvärligt att binda upp rosorna, det skulle jag också slarva med. Men de ser väldigt bra ut, dina rosor, så du gör nog ett alldeles utmärkt jobb!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 15. Ser så fint ut Maria, synd på tornet, men det kanske blir ett nytt? Vet du vad jag använder för att hantera taggiga rosor? En gammal rockring! Den är trasig och jag trär in ena änden bakom rosen och tar sedan tag i båda ändarna och drar rosen rätt... Funkar suveränt!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 16. ... och kul att hitta till dej och din fina trädgård!
  Susanne

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.