Sabelhagens olivlund

tisdag 7 februari 2017

Olivolja från Kroatien


Vi brukar köpa med oss olivolja från Marina när vi är där. Förr om åren fick vi med oss dunkar med olivolja som Daniels morfar gjort. Han hade både en olivodling och en vinodling i utkanten av Marina, han skötte de pedantiskt, det var liksom ett livsverk. Vi var där och tittade ibland. Men efter  han gick bort för några år sedan brukar vi köpa både olja och vin själva, oftast från någon släkting. Och jag tycker det är så jätteroligt att köpa när man vet vem som "gjort" oljan och vinet, tala om närproducerat:). Och självklart vill vi gynna dem istället för att köpa i mataffären eller på marknaden. Vi tar dock inte med oss så mycket vin hem längre, det är lite bökigt att ta med sig för mycket, vi har ju inte hur mycket plats i bilen heller nu när Lykke tar mycket av bagagen. Och de senaste åren har vi lite av ett måtto, att det som är i Marina det ska stanna där. Alltså annars blir det ju att man äter samma saker både där och här hemma:) Och det vill vi ju inte:) 
Tänk vilken dröm att i framtiden kunna ha en olivodling och vinodling i Marina. Det vore något det:) :) 


I dag har det varit kallare än kallast, inte så många minus, men en isande nordanvind. Burr! Jag hade dubbla halsdukar utöver all annan vintermundering, när jag åkte Vespan till jobbet. 

Nu dags för Lykkepromenad. 

Ha det gott


Kram Maria 

8 kommentarer:

 1. Så vakker flaske som oljen står i! Du har så mye fint hos deg :)

  Ha det godt.
  Klem, Marit

  SvaraRadera
 2. Gott med riktig olivolja och så fin flaska du har den i. Kram Suss

  SvaraRadera
 3. Olivolja från familjens odlingar måste ju vara helt fantastiskt.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hvilken luksus...så herlig å kjenne de som har laget den!
  Jeg gjør det samme når jeg er i mitt elskede grekenland, kjøper av lokale bønder..så herlig. Og den er så mye bedre enn hva vi får her hjemme:)
  Idag har vi besøkt strømstad og hamstret litt, og ja, utrolig kaldt..brrr.
  Ha en fin kveld, Maria:)

  SvaraRadera
 5. Kallt här med! -10 grader imorse! =(
  Åh, längtar efter att besöka era vin- och olivodlingar! ;) =)
  Härligt att kunna köpa från ställen man vet vad det är för något :)
  Gillar tänket med att det som är i Marina, det stannar där :)
  Kram min vän! Och som alltid...tack för rara ord =)
  /Maria

  SvaraRadera
 6. Vilken bonus att ha släkt som gör olja och vin! Här går det åt en hel del olivolja, men så klart smakar den säkert ännu bättre i rätt miljö.
  Det har pratats en hel del om hur länge man klarar sig själv utan el, kommunalt vatten och avlopp i vår lokalradio, vilket fått mig att tänka efter. Konstaterar att vi klarar oss hyggligt länge. Det hänger på när diesel/bensin/gasol tar slut vad det gäller förflyttning och hur länge olja och annat fett räcker vad det gäller matlagning, sen får vi börja koka allt. Att just matoljor skulle vara en sån viktig del för variation i maten hade jag inte alls funderat över tidigare. Det problemet har man väl inte i Kroatien.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Härligt men också klok tanke för att få omväxling. Jag köper numera nästan bara svensk rapsolja. Det är härligt att åka förbi gården när jag är i Skåne. De har dessutom timjan och basilika olja som verkligen smakar färska örter på riktigt. En egen oliv- och vinodling, så underbart :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 8. En riktigt olivolja är som balsam för själen...
  Klart du ska ha en egen olivgård/vingård - tuta, kör och dröm!
  Kram från Titti

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.