Sabelhagens olivlund

torsdag 7 november 2019

Trädgårdstankar


Nu har vi bott här i drygt ett år, och mina trädgårdsplaner börjar ta form. Det är jättebra att bo-in-sig ett år innan man sätter i gång med att förändra trädgården. Så man ser vad som redan finns, och hur trädgården är utformad, vilken stil den har. Vad man vill komplettera med och vad man eventuellt känner inte passar in. Trädgården här är ganska stram, med många vackra gamla ekar runtomkring, och havet finns nära in på knuten. 
Tillskillnad från min gamla rosenträdgård som var romantisk och överdådig. Det här är raka motsatsen och jag gillar det:). 
Jag vill inte alls, som jag skrivit förut, ha så mycket växter här. Utan bara så det känns ombonat och jag har lite att fixa och pilla med. 


Här finns en del gräs som japanskt gräs, randgräs, blåsvingel och zebragräs som jag verkligen gillar, så jag vill gärna fortsätta och utveckla detta. 
Jag saknar mina aklejor och rosenskäror helt klart, som jag hade i min förra trädgård, men här i mina nya trädgård kommer det bli mer bladväxter och gräs. Kanske, kanske att någon vit akleja kan bli aktuell vi får se:). 

Detta rubingräs hade blivit riktigt snyggt i rabatten vid vår lilla bergsknalle. Och att sedan kunna plocka in buketter tillsammans med andra gräs som redan finns här, det tror jag kommer bli hur bra som helst. 


Här är ett annat gräs, Teff, som har sirliga silvergröna vippor. Det tänker jag kan bli snyggt längre upp mot ekarna, där solen silas mellan bladverket och lyser upp vipporna. 


Och så vill jag gärna ha snygga växter i kruka. Gärna en stor maffig kruka vid var sin sida om uteplatsen, som ramar in den. 
 Pärlhirs i läckert purpurrött är supersnygg, och den tror jag hade passat in klockrent. Så fint när den röda färgen återkommer på flera ställen i trädgården och bildar en helhet. Sedan vill jag ju gärna ha något "blommigt" också:).
Och då kanske denna otroligt vackra vita vallmo kunde passa in här. 


Och på vårt berg som gränsar till grannen, vore det ju fint med silverarv som bildar en vit matta i bergsskrevorna. Och doft, jag vill ju gärna ha något som doftar i trädgården. 
Narcisstobak sådde jag när vi bodde i vårt förra hus, 
och hade i krukor vid uteplatsen. Och oh my vilken doft som spred sig om kvällarna när vi satt där. Det måste ju bara bli en favorit i repris:) Lite såhär går mina tankar inför nästa trädgårdssäsong. 
Vad som blir verklighet återstår att se, men tankar och funderingar finns:). 
Jag beställer mina fröer HÄR 
Höstkram från Maria 

4 kommentarer:

 1. Det er så skønt at planlægge og anlægge have. Ja, bare at have en have er sundt for sjælen :-) Jeg glæder mig til at se, hvordan jeres have kommer til at udvikle sig. Jeg kan se, at der allerede er fine ting derude!

  SvaraRadera
 2. Hei!
  Gress er spennende og vakkert. Det er så morsomt å legge planer for neste sesong. Det kommer til å bli kjempefint.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 3. Du vet säkert redan att jag gillar gräs och ormbunkar. Rubingräs är vackra men har du hittat uppgifter att de är fleråriga? Jag försökte titta men blir inte riktigt klok på hur det är. Nu hittade jag... ..halvhärdig annuell men det är värt att testa. Ormbunkar är vackra bland gräs och ekar ;)

  Kärleksgräs, Eragrostis, har jag sått en art av och den överlever i kruka i kallbänken i väntan på utplantering.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 4. Hei Maria!
  Så flotte planer du har for din nye hage! Spennende når denne hagen er det motsatte av hva du hadde før, det er alltid gøy med nye vyer for der en bosetter seg.
  Grattis med din sønns 18-års dag!
  Blir gøy å følge deg videre med planene i Kroatia fremover også!
  God helg:)

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.