Sabelhagens olivlund

fredag 20 april 2012

I valet och kvalet, rostankar
Hej, hej


Jag grubblar lite på hur jag ska göra med en rabatt, silverpäronsrabatten. Jag hade samma tankar förra våren men då lät jag den vara som den är och fyllde bara på med två rosor till:). I rabatten har jag olika sorters rosor, Kinkputtar!

Just nu har jag lust att bara springa ut och gräva upp alla rosorna!

Men det gör jag ju inte, utan jag sansar mig och funderar ett varv till istället. 
Rosorna fryser ner rätt mycket och jag tycker inte att det kommer igång att växa som jag vill, bra jord har de, gödsel och omsorg får de. 
Det är vintern, såklart, som är boven, men samtidigt har jag andra Austinrosor på andra ställen som inte ser såhär eländiga ut. 
Min älskling Tea Clipper ser ut som brunsvarta pinnar, Crown Princess Margareta likadan. Fast hon har lite gröna skott. 
Myskrosorna Cornelia kommer med lite grönt nerifrån, Moonlight ser stendöd ut och Ghislaine de Feligonde lever men har mycket svarta grenar. 
 Ska jag sätta dem bakom huset i en mer skyddad miljö, där jag ändå ska gräva nya rabatter för provodlingsrosorna... 
Men jag vill ju ha denna aprikos, gul, koppar, orange rabatt där under Silverpäronet, men jag får kanske se mig besegrad av förhållandena på platsen. Rabatten är inne på 5 året. 

I dag


 Cornelia 


Ghislaine de Feligonde 


Leander i förgrunden ser ok ut, men Tea Clipper bakom är sådär. Crown P M till höger


Min kamera klarar inte av att ta närbilder utan att det blir suddigt. 
Önskar mig en ny... 


Juli  2011
Daggkåpa i all ära... men rosorna skyms så jag håller på att gräva bort en del av den. 


Jag vill ha mer blomning, och så undrar jag om de här ljusa färgerna kanske inte kommer till sin rätt i full sol. Kanske skulle jag ha rosor i djupare färger


Augusti 2011Rosor i silverpäronsrabatten: 
Ghislaine de Feligonde, Maigold, Crown Princess Margareta 2 st, Leander, Cornelia, Pendulina (hur hamnade hon här?), Moonlight, Tea Clipper och Giardina på rosenbågen. Blandat med nävor och andra perenner. 


Jag har rosor 'på vänt' i jordhögen, i och för sig är de flera Austin där också, men kanske är det bättre exemplar som funkar bättre. 


Ha, ha kanske blir det ingen sömn i natt när rosmysteriet ska lösas:)). Ha en riktigt skön fredagskväll! 
Det ska jag ha, grillen tänds snart:). 

Kram Maria 


13 kommentarer:

 1. Hoppas du finner ut hur du ska göra . Kram

  SvaraRadera
 2. Jag tror på att plantera minst tre Austinrosor av samma sort tillsammans. Det blir så mycket fylligare och ser ut som en planta. Mina Austinrosor ser ungefär likadana ut men varje år så kommer de upp i normalhöjd och blommar jättefint. Svårt!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Härligt med alla dina rosor och rabatter. Men oj, oj, ser att du också har barkfläcksjuka på en av rosorna. KLIPP BORT NU! Och bränn!. Det sprider sig som attan annars. Men det vet du säkert redan. (om inte, på rosen tredje bilden från slutet. Ser ut som blåmärken, förtjockade grenar.)
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 4. Jag är inte kunnig på rosor men det
  färdiga resultatet är fantastiskt vackert!

  Kram

  SvaraRadera
 5. Attans så fin din rabatt är, gillar att den ser så där frodig och nästan vild ut. Men förstår att den kanske kväver det andra..
  Jag kan nada om rosor men fick en honungsros av grannen i höstas, den verkar ta sig!

  kramen o trevlig helg

  SvaraRadera
 6. Själv har jag sedan länge gett upp hoppet om kinkiga rosor och satsar bara på sådana som det inte GÅR att ta död på. Kämpade i många år med att få till en roskupol av New Dawn och Albertine men tröttnade till sist på all rosrost och svarfläckssjuka, grävde upp eländet och gjorde en nävrabatt i stället. Nu är jag nöjd! Av rosorna återstår bara klätterditon som är helt friska och okomplicerade.
  Må så gott och njut av helgen. Eva

  SvaraRadera
 7. Förstår ditt bekymmer! Jag har ju skrivit en hel del om mina rosbekymmer! Jag tror på att satsa på sorter som trivs, det går liksom inte att jobba i motvind med rosorna varje år. Man kan göra som Helena skrev och plantera 3 av samma sort i hop så är det klart troligare att det ser ut maffigt ut! Jag har inte gjort det, är mer för många sorter. När det gäller färgen hade jag nog kunnat tänka att det skulle vara snyggt med en mörkare färg. Du kanske inte gillar de knalligt rosa men det finns ju t ex ros de rescht som blommar fantastiskt hos mig och inte fryser ner en millimeter. Jag förstår din känsla av att bara vilja ut och gräva! Det var det jag gjorde... Fast dina lever ju dock! Jag hatar att vänta och vill ha det fint omedelbums! Blir intressant att följa dig i sommar och se vad det blir av det!

  kram louise

  SvaraRadera
 8. Åååååååååh vad himla fint hos dig!!! Så frodigt och vackra färger!! Önskar att det såg ut så där hos mig, gah...

  Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaam aka

  SvaraRadera
 9. Jaa,..ikke helt godt å vite hva som blir best...håper du finner ut av det:)
  De er da virkelig fyldige dine bed fra året før..herligt:)
  Ønsker deg en fin hagehelg:))

  SvaraRadera
 10. Hm jag tänker att rosorna sitter kanske lite väl nära trädet?!Kan hjälpa att flytta ut dem en bit.
  Trädet har ju ett rotsystem som sträcker sig en bra bit ut...det är vad jag tror skulle hjälpa?!
  Eller så är det häcken som konkurerar för mycket.Är det en väg utanför häcken kanske det blir en massa vägsalt där på vintern när det plogas?
  Fast häcken ser fin o planteringen med :-) Men jag förstår att du önskar lite mer frodighet
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 11. Hoppas du fick en snilleblixt under natten. Jag jobabr hårt med att övertyga maken om att vi behöver ett silverpäronträd som är såååå fint. Rosor under låter som en dröm. Själv köpte jag någrs nya syrenplantor som jag hoppas maken ska gräva ner bakom komposten så förbipasserande slipper se eländet. Han verkar lite sådär sugen bara...
  kram Lottzy

  SvaraRadera
 12. Hoppas du fick en snilleblixt under natten. Jag jobabr hårt med att övertyga maken om att vi behöver ett silverpäronträd som är såååå fint. Rosor under låter som en dröm. Själv köpte jag någrs nya syrenplantor som jag hoppas maken ska gräva ner bakom komposten så förbipasserande slipper se eländet. Han verkar lite sådär sugen bara...
  kram Lottzy

  SvaraRadera
 13. HA! Vet du, Maria!? När jag såg din sista bild i inlägget så var det något bekant över vyn. Insåg att jag har en bild från din trädgård i en inspirationsmapp där jag samlat lite tips inför kommande projekt.
  Visste bara inte att bilden var från DIN trädgård! :-)

  Kramar // AH

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.