Sabelhagens olivlund

söndag 7 februari 2016

Tankar kring Silverpäronsrabatten


Silverpäronsrabatten börjar växa mig över huvudet. Det behövs åtgärder för att den ska hållas i schack och se snygg ut. Den blir lite väl djungelaktig senare på säsongen. Och jag vet att det är daggkåpans "fel". Men samtidigt är det så behändigt att ha den kvar, den bildar en inramning som är ljusgrön och fräsch på våren, men snabbt blir den ett otyg och tar över allt. Men jag har ändå kommit till det stadiet där den kommer försvinna, troligen till förmån för japansk järnek eller möjligen hostor. Tror jag ska ta in mer blått också, det känns så "grönt" nu. 
Jag ska även ta bort den rödbladiga euphorbian, den får flytta. För den är bara snygg ett tag, sedan blir den grådaskig. 
Klematisarna på var sin sida av bågen ska vara kvar 

I juni 2014 var allt tidigt i rabatterna och det var ett mer blommigt uttryck i rabatten
Ghislaine de Feligonde


2015 såg det inte alls ut så i juni, allt var senare. 

Men vissa godbitar fanns ju som alliumen När vi kom hem från Marina var djungeln ett faktum
Ska jag gräva bort rosorna och bara ha lägre perenner. Fast det kommer nog skära i hjärtat. 
Kungsnävan blommar på försommaren 


Rozanne finns lite i utkanten av rabatten 
Tokgillar när Leander växer upp i taket på silverpäronet 

Som höstblomamre finns septembersolrosen, men den är lite skymd bakom och kommer inte riktig till sin rätt. 

Tillägg/ att fundera över
Ta in mer lammöron
Vit brunnäva
Lavendel
Stäppsalvia
Blomsterkörvel
Ulleternell 

Ja det finns en hel del att fundera på:) En tokig tanke som jag har är att helt enkelt byta plats på provrosorna som går i rosa-starkrosa (som finns i en rabatt bakom rosenhäcken) och de gul-aprikos-koppar i silverpäronsrabatten. Då blir det mer färg i silverpäronsrabatten. Det innebär ett jättejobb, men jag tror det skulle bli snyggt. Jag har helt klart kommit till ett stadie där jag vill förändra. Men jag kommer skynda långsamt. Rosor flyttar man inte hur som helst. Planera och fundera är halva nöjet:) 
Vad ska jag ta in för mer färg, blått ligger nära till hands. Mer vitt kanske? Eller ska jag behålla det som det är nu, med svagt rosa-koppar-aprikos-gult och köra på med ännu mer i de färgerna, gå alll in;) och lugna ner det med hostor, dagliljor och blå stäppsalvia? Men då skulle jag behöva frisera silverpäronet i underkant så det inte hänger ner lika mycket och skymmer växterna. Rabatten ligger i full sol så det får inte kännas för blekt. 

Och som ni vet så uppskattar jag era tips och idéer jätttemycket:). 

Vill ni se mer om mina tankar kring andra rabatter finns Gavelrabatten här och min nya vita rabatt här


Ha en fin söndag


Kram Maria 17 kommentarer:

 1. Det där med daggkåpan är svårt för den är fin och den lyser gul. klippa ner är lite svårt när den ligger i framkant.Skulle det funka med att flytta rosorna( kanske inte de högsta då) i framkanten och daggkåpan bakom lite mörkblå lavendel vid rosorna.Bara en liten tanke från mig
  Ha en fin söndag
  kram Meta

  SvaraRadera
 2. Det er spennende å gjøre om bed. Så flotte dine clematis er! Jeg gjenkjenner Guernsey Cream der :)
  Mer hvitt blir sikkert fint, for det passer jo til alle farger.

  Ha det godt!

  Klem, Marit

  SvaraRadera
 3. Vad som slår mig är hur fina lammöronen är till silverpäronträdet, kanske fler lammöron? Provrosorna kanske är lägre än de som finns där nu? Alla rosor gillar inte att bli flyttade, kan bli försvagade eller t o m dö. Kan bero på att de redan varit försvagade då jag grävt upp. Jag har lyckats bäst med de gammaldags. Rozanne brer ut sig jättemycket, fick flytta min. Ska bli kul att se hur du gör.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Wonderful garden and beautiful Pyrus salicifolia. I should not change too much, only pruning the Pyrus from below so that you get more light for your perennials.

  SvaraRadera
 5. Ja, dessa daggkåpor, jag förstår precis vad du menar! Men ni brukar ju resa på mitt i sommaren, ett tips är att kapa dem längs med marken precis innan ni åker, så har du nya fräscha blad när ni kommer hem igen. Annars är ju Heuchera en fin och låg kantväxt, finns i massor av härliga färger, men är mest blad förstås... fler lammöron, det har jag i min silverpäronrabatt. Och så har jag ulleternell, och stäppsalvia.
  Skall bli roligt och se hur det blir!

  Gunilla

  SvaraRadera
 6. Hej Maria.Dejlige billeder fra dit bed med den smukke pilebladet pære.
  Jeg klipper mine to hvert efterår efter råd fra min planteskole.Tror det ville give lidt mere luft i bedet.Og måske også begrænse lodden løvefod lidt.
  Spændend hvad du finder ud af.Knus Jette

  SvaraRadera
 7. Hei!
  Hagen din er så vakker. Nydelig blomstring. Jeg har også tenkt å fjerne noen marikåper. De tar for stor plass utover sommeren. Det er veldig spennende å eksperimentere med farger.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 8. Syns du har en flott jungel, jeg liker jungelfølelsen, og syns vierpæren er fantastisk.:)
  Hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 9. Wow, önskar jag hade en så lummig trädgård :-)
  Här har vi inte fått något regn..än iaf.
  Känns inte som jag har några bra tips att komma med här, snarare så att jag skulle behöva ett och annat sådant :)
  Ha en fin kväll!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 10. Jag älskar daggkåpor och gillar att de är bångstyriga och dyker upp överallt och väller ut över alla kanter. Så stort ert silverpäron har blivit. Mitt dog i somras. Jag hade tagit en chansning och flyttat det, men det överlevde inte flytten tyvärr...
  Kram // AH

  SvaraRadera
 11. Att förändra i rabatterna är alltid en trevlig syssla även när man har det så fint som du :) Mitt tips är att hålla fast vid den gul-aprikos-koppar och förstärka med mer koppar om du tycker det behövs mer färg plus lite blått. Kolla in bilden som ligger i toppbildspelet på startsidan www.floralinnea.se, en kopparfärgad rölleka tillsammans med en aprikos/koppar färgad Austinros. Hur läckert som helst och definitivt färgsprakande! Daggkåpan hade jag nog tagit bort, tycker också att de brer ut sig för mycket. I min rosrabatt i samma färgskala har jag en bas av vit brunnäva. De tycker jag ramar in snyggt, täcker upp bra utan att ta överhanden. Och är snygg ihop med Austinrosorna :) Lycka till med planerandet, ska bli kul att se hur det blir i sista ändan!
  Ha en fin vecka!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 12. Åååå vad alla dina härliga bilder får mig att längta till sol, värme och våren.... Här fullkomligt vräker regnet ner idag och det är grått och trist och trädgårdshäng känns väldans långt borta.... Kramisar Tina

  SvaraRadera
 13. Vilka fina inspirerande bilder. Längtar efter en egen trädgård med massa blommor! Kommer dröja men det är härligt att njuta och inspireras av tjusiga bloggträdgårdar så länge :)

  SvaraRadera
 14. Hagen din er godt for kropp og sjel :) Tror ikke jeg kan gi deg noen råd - du er jo en hagemester, følg magefølelsen, det er det jeg med sikkerhet kan si.

  Takk for koselig kommentar hos meg- var litt nervøs for resultatet, så varmer med gode tilbakemeldinger :)

  Ha en fin dag

  Klem Monica

  SvaraRadera
 15. Jag tycker mycket om din silverpäronrabatt, om den hade varit min hade jag beskurit silverpäronets krona så det syns att det är ett träd som står i rabatten. Tror att det är ett av 'problemen' med rabatten, att trädkronan smälter ihop med perennerna under och gör att ditt vackra träd mer ser ut som en buske. Kanske behöver du göra mindre förändring av undervegetationen än vad du just nu tror. I övrigt tror jag på att ta bort en del Daggkåpan, precis som du är inne på. Alunrot är snygg en stor del av året och en del sorter har riktigt fina blomstänglar perfekta till snitt. Det finns flera olika sorters malört också om du vill ta in mer silvertoner i rabatten.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 16. Tack för dina kommentarer hos oss! Jag tycker den där rabatten ser jättefin ut som den är! Skulle inte ta in så mycket mer starka färger. Silverpäronet kommer allt bäst till sin rätt med vitt och blått och lite rosa kanske. Tycker jag, alltså ;-)

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.