Sabelhagens olivlund

fredag 1 april 2016

Å andra sidan

Så närmar sig helgen med stora kliv, en underbar ledig vecka har susat förbi. Jag har fått mycket gjort i trädgården och det känns så bra. Mindre bra är att många rosor är svarta och jag undrar om det överhuvudtaget finns liv i dem. Med tanke på detta så valde jag att tolka veckans kluriga tema, Å andra sidan,  hos Hélena och Blommig fredag såhär. 

Å ena sidan vill jag ju gärna beställa nya rosor när jag ser att många troligen gått hädan i vinter, men å andra sidan är väl det inte så lyckat. Så jag har bestämt mig för att införa mitt rosköpstopp igen och istället ägna mig åt pioner och perenner. Japp, det skär lite i hjärtat, men det får bli så. 
Å ena sidan älskar jag rosor, men å andra sidan är pioner/perenner lättskötta och om man bara köper rätt pioner kan man få en riktigt lång blomning. Och så kommer det flytta in fler dahlior nästa år, har blivit lite kär i dem. Men denna vår är det så mycket annat som jag har fokus på så de får vänta. 

De rosor som ser värst ut är 
Cornelia & Moonlight Eftersom båda växer i Lavendelrabatten kommer det bli tomt där om det är så illa att båda dött. 


Om William Morris inte klarat sig blir jag lite ledsen, för den ligger mig varmt om hjärtat. Den grövsta grenen ser inte så levande ut. Jag tittade bara lite snabbt, det kändes bättre så. Att inte riktigt veta hur illa det är, då kan jag leva på hoppet ett tag till. Fram till Midsommar kan man vänta och hoppas på att små skott ska visa sig. 


The Wedgewood rose har många svarta grenar 


Och mina nya små älsklingar ser inte mycket ut för världen.
Å ena sidan frågar jag mig nu varför jag inte täckte dem bättre? Å andra sidan vet jag att jag inte tänkte på det, jag blir liksom trädgårdstrött på senhösten/vintern och då blir det som det blir. 

Olivia rose Austin 


A shropshire Lad 

The Albrighton Rambler


The Lady of the lake

Så i framtiden kanske det blir mer såhär i min trädgård:) 

 Vi har en släpkärra till förfogande över helgen, så det ska slängas hej vilt:) 
Nu åker växthuset och allt trasigt glas, grenklipp samt gamla stenplattor och mycket annat. Så skönt. 


Ha en fin fredag och helg 


Kram Maria 

22 kommentarer:

 1. Håper rosene dine klarer seg, utrolig fine, peonene også. Vi skal ha peonforedrag i hagelaget om et par uker, gleder meg.:) Hilsen Ingeborg

  SvaraRadera
 2. Trist med rosor som ser ut att ha gått hädan, men vad gäller Moonlight tror jag du kan vara ganska lugn. Vi har ju två rejäla exemplar. De har svåra vintrar frusit ända ner och sedan kommit igen starkare än någonsin. Så vänta lite med att räkna ut just den rosen i alla fall. För övrigt kan det ju bli hur snyggt som helst med fler pioner och perenner bland alla dina rosor. :)
  Ha en fin helg!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas att dina rosor klarat sig, trots allt. Pioner och perenner är också härliga men blandningen är ändå bäst. Och då behövs rosorna. Du har ju redan många rosor, så ett litet köpstopp kanske inte är hela världen.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 4. Så skönt med ledig vecka men de lediga dagarna försvinner ju ännu snabbare ;) Vackra blommor du visar. Kram Suss

  SvaraRadera
 5. Känner igen det där med trädgårdstrött och att det liksom inte blir av... Visst är pioner vackra och lätta men jag hoppas ändå att rosorna klarar sig för din skull :) Känner du för att titta på pioner IRL kan du höra av dig senare när mina börjar blomma. Arterna börjar säkert redan i maj, sen kommer hybriderna och sist doftpionerna.

  HA en härlig helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
 6. Jeg håper virkelig at alle rosene dine har klart seg! Det ville være trist hvis de har dødd i løpet av vinteren. Jeg frykter det samme her, men det er uansett for tidlig å si.
  Vakre bilder!

  God helg, Maria!

  Klem, Marit

  SvaraRadera
 7. Förstår din ängslan, det är så sorgligt när favoriter lämnar in.
  Önskar dig en trevlig helg/Laila

  SvaraRadera
 8. Så fint med dina rosor, och hoppas att de klarat sig. Pionerna är helt ljuvliga. Har du något namn på de aprikosfärgade? Skönt att få städa undan i trädgården, känns bra både i kropp och själ.
  Ha det fint!
  Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika. Tack:). Den aprikos pionen heter Coral Charm. En favorit:)
   Kram

   Radera
 9. Va sorgligt om dina fina rosor skall ha gått hädan! Vi får verkligen hoppas att de klarar sig! Å andra sidan är ju pioner fantastiska ;) och något mindre kinkiga än rosor... Men jag hoppas för din skull ändå att dina rosor klarar sig!

  Må gott!
  Gunilla

  SvaraRadera
 10. Hos mig händer det varje år att jag räknar ut någon men så kommer de starkare än någonsin. Pioner är något jag vill ha många av men får de inte riktigt att lyckas... Får ta och gå en kurs hos dig :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena
  P:S William Morris får gärna flytta in hos mig, så snygg!

  SvaraRadera
 11. Jag har gjort precis tvärtom - jag har tagit bort näsan 50 m med perenner och satsat på buskar (och små träd) istället. Även då rosenbuskar.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 12. Förstår hur du känner, vintern har inte varit snäll mot rosorna här heller. Sträng kyla i januari och nästan ingen snö. Inte bra.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Förstår hur du känner, vintern har inte varit snäll mot rosorna här heller. Sträng kyla i januari och nästan ingen snö. Inte bra.
  Kram

  SvaraRadera
 14. Ja, det är ju inget kul när älsklingarna dör, men pioner och rosor blir ju å andra sidan väldigt fint ihop.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 15. Hoppas dina ljuvliga rosor klarar sig, även om det är fint med pioner också.
  Ha en fin helg /Lotta

  SvaraRadera
 16. Underbara bilder!
  Trist att så många verkar ha dött, inte roligt alls. Men å andra sidan... Kanske möjligheter att föra in annat i trädgården, skapa nya möten...
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 17. Jättefina bilder! Jag håller tummarna för att dina växter klarat sig. Jag och dottern ska för första gången i år ut och fixa i vår trädgård idag, hoppas hoppas hoppas att inget verkar dött... Jag planerade också rosor förra året utan att täcka dem, det blev liksom inte av, help!!

  Såg nyss på nyhetsmorgon, fick ett finfint tips på ett jättefint litet träd som direkt fick en plats på min önskelista inför kommande planteringar - Maackia amurensis - dagens tips till dig om du inte såg inslaget :)

  Kramar aka

  SvaraRadera
 18. Å-å-å! Rosedød er ikke trivelig. Kanskje du må satse på noen herdigere sorter? Jeg vil satse på både roser og peoner, jeg!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 19. Asch då. Har du inte klippt bort det svarta så att du ser om det finns liv längre ner? Så tråkigt, du med alla dina fina rosor. Men det är väl så, att det är svårt med rosor, dom vill ha höga bäddar för dräneringen skull och blir det då så blöta och fuktiga höstar och vintrar som vi haft senaste så är det inte lätt. Sägs det här. Kylan som var, var ju kortvarig och då är det inte så farligt för rosor utan om det är jättekallt längre, då vill dom väl inte. Hoppas det ordnar till sig. Pioner är ju fantastiska och kanske tycker inte rådjuren om dom!!!!
  Kramar

  SvaraRadera
 20. Och jag som älskar pioner bara lääängtar tills de börjar blomma i trädgården, kanske skulle plantera några fler, får nog läsa på när och hur man gör det. Som alltid får jag både lust och inspiration att fixa i trädgården av dina bilder. Kramisar Tina

  SvaraRadera
 21. Då har du haft fullt upp under helgen, brukar
  kännas i ryggen. Hoppas dina rosor klarat sig,
  fast pioner är ett väldigt fint alternativ.
  Kramat/AM

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.