Sabelhagens olivlund

fredag 11 mars 2016

Blommig fredag - då och nu

Mitt i all sjukstuga som vi har här hemma är det rätt skönt att sitta och pilla med bilder, försöka glömma värk i kroppen och hosta för en stund. 
Och passande nog skulle ju veckans inlägg till Blommig fredag knåpas ihop. Temat är Då och Nu. Kan tänka mig att det bli många spännande tillbakablickar. 

2010 
Här har jag börjat att få en struktur i trädgården som jag gillar. 
Och när jag ser tillbaka på bilderna, saknar jag dagliljan där vid rosenbågen. Den flyttade jag 2013. Ni ser även hur litet silverpäronträdet är. Ibland kan jag längta tillbaka till då alldeles i början av mitt trädgårdsliv, allt ser så lagom ut. 

Tyvärr har beståndet av nävan Rozanne blivit mindre och mindre genom åren. Här 2010 var det riktigt frodigt och som blåa hav. 

Gavelrabatten ser rätt pyttig ut:) Då hade jag favoritväxter som tyvärr inte finns kvar längre. 
Rosen Duchesse de Montebello, finns i och för sig kvar men inte alls lika fin som förr. Vet inte vad som hänt. 

Snyggaste nävan Double Jewel har tynat bort 

Fantastiska Tea Clipper är ett minne blott 

2011 
Då hade jag änglatrumpet och fingerborgsblommor i min gavelrabatt. 
 Även fingerborgsblommor i Silverpäronsrabatten. 
Då, 2011, kommer jag ihåg att jag var rätt trött på just fingerborgsblommor som spred sig hej vilt, men nu saknar jag dem:) 

2014

2015


Gavelrabatten TeaClipper har bytts ut mot Wollerton Old Hall 


Tycker det är superkul att göra jämförelser över tid, man ser hur trädgården utvecklas. Det mesta har ju blivit bättre med åren, i och med att jag fått mer kött på benen och intresset ökat. Men nu brottas jag med andra 'problem' istället. Jag har platsbrist och behöver ta tag i min trädgård med hårdhandskarna i vår. Jag får inte vara så mjäkig och låta alla växter vara kvar och bre ut sig hur som helst. Nej, fram med sekatören:). 

Det ska bli jättekul att kika in till er alla andra och se hur ni tolkat veckan tema. Och har du aldrig provat att vara med i blommig fredag? Kika in till Helena och var med:) Det är kul:) 


Kram Maria 
26 kommentarer:

 1. Vilken tur att du är så pass pigg att du orkar göra ett inlägg och visa hur din trädgård har förändrats. Det är hur kul som helst att gå tillbaka och se vad som hänt och hur det blev.
  Ha det så gott du kan och krya på dig
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Hei Maria!
  Det er himla morsomt å se hvordan det var bare for noen år siden. Man tenker at det blir finere for hvert år som går, men så savner en noe som er borte eller nesten forsvunnet. At hagen forandrer seg hele tiden, er så spennende.
  Fantastisk frodig og vakker hage du har - før og nå.
  Klem Anne

  SvaraRadera
 3. Det är alltid roligt med före- och efterbilder. Man glömmer hur det såg ut och dessutom är ju förändringarna en av de mest givande sakerna med trädgård. Man kan se hur man ändrat sin smak genom åren när man tittar på gamla bilder. Växter som aldrig skulle kommit "över tröskeln" för några år sedan är nu självklara inslag.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 4. Kul med före- och efterbilder. Ibland andrar sig utseende från en dag till en annan och bibland liksom smyger förändringarna på.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Jag känner igen mig i att längta tillbaka till tiden lagom. Men allt har sin charm och att klippa, hugga och göra plats är också roligt. Härliga bilder!
  Ha en fin helg /Lotta

  SvaraRadera
 6. Otroligt hur mycket det kan förändras på tre fyra år.Nu är det så lummigt.Och tycker jag vackert.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 7. Underbara foton som visar före och efter i er ljuvliga trädgård. Fin helg till dig!

  SvaraRadera
 8. En trevlig tur genom åren i din trädgård. Visst är det spännande att se förändringen.
  Vackert!
  Ha en fin helg!
  Marika

  SvaraRadera
 9. I love shooting my garden and see the changes . Your garden is beautifulI love shooting my garden and see the changes . Your garden is beautiful,happy weekende,Patricia

  SvaraRadera
 10. Jag njuter så otroligt av dina härliga trädgårdsbilder.
  Tack för att du visar dem.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 11. Visst är det kul att titta tillbaka. Inget fel på växtkraften hos dig. Jo Prince Charles har samma färg som Blue Angel.
  Krya på dig!
  Kram

  SvaraRadera
 12. Visst är det kul att titta tillbaka. Inget fel på växtkraften hos dig. Jo Prince Charles har samma färg som Blue Angel.
  Krya på dig!
  Kram

  SvaraRadera
 13. Stackare dig som är sjuk, krya på dig! Fina bilder från en fin trädgård, då som nu! Men ibland är man tvungen att röja lite, det behöver jag med på sina ställen. Så kul med då och nubilder!

  Krya som sagt!
  Gunilla

  SvaraRadera
 14. Ja, det är kul att vara med i Blooming Friday :)

  Snart kommer de vita brunnävorna sticka upp och jag vet nån som vill ha lite såna ;)
  Maria, har du Facebook? Följer du Sanda Cottage? Om inte så kolla på min blogg efter mejladressen och mejla din adress :D

  Kram och ha en skön helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 15. Vilket trevligt inlägg! Och det där med att trädgården ändrar sig, det är väl egentligen det som är det svåra med en trädgård, en del växer så det knakar och blir för stort och med annat är det tvärsom. Det är svårt, det är levande och utsätts för väder och vind och man vet inte riktigt hur det förhåller sig. Och så ändrar man sig själv också.
  Sjukstuga hos er också, ja, det verkar vara det lite här och var. Krya på er alla!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 16. Godaften Maria.Skønne billeder af alle dine flotte og frodige bede.Godt at have billeder både før og efter.Dejlig inspiration,da jeg skal til at anlægge et nyt bed i græsplænen.
  Håber du er ved at være ovenpå igen Knus Jette

  SvaraRadera
 17. Men oj, tänker jag. Vilken skillnad! Jag har ju 'bara' sett det där frodiga och myckna. Men klart att nånstans var det ju mindre :) Tänk så fort det går från nytt och rätt tanigt till aningens äldre och frodighet.

  Krya på dig och jag hoppas du kan njuta lite av solen i helgen! Kram, Carina

  SvaraRadera
 18. Du har verkligen gröna fingrar och kan verkligen det där med att "få till" det vackra i en trädgård! Tummen upp, jag är sååå imponerad av det jag ser...
  Ha en finfin lördag och krya på dig!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 19. Herlige bilder :)
  Jo-o, når man ser på gamle bilder, dukker det opp noen som dessverre ikke er der lenger. Noen som spredde seg er plutselig borte. Noen flyttinger som skulle være ugjort... Men alt i alt blir det heldigvis bedre.
  God helg!

  SvaraRadera
 20. Hej Maria! Underbara trädgårdsbilder!
  Jag har samma problem som du: platsbrist...Ev, får jag väl göra någon ny rabatt till... Trevlig helg! Hälsn AnnA

  SvaraRadera
 21. Smaken ändrar sig, det gör lite ont att göra sig av med gamla favoriter, men ibland är det nödvändigt. Så fint och lummigt i er trädgård och så alla fantastiska rosor. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 22. Ha ha, det där med platsbrist känner jag också igen. Så mycket man vill ha! Tänk vad en trädgård kan förändras genom åren. Väldigt lummigt och fint nu!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 23. Jamen nu längtar jag ännu mer efter att våren kommer så jag får gå ut och pyssla i min trädgård. I och för sig behövs det en rejäl vårstädning av den först för hua vad där ser ut. Ljuvliga bilder vännen och hoppas du mår bättre. Kramisar Tina

  SvaraRadera
 24. Så flott å se utviklingen i gane din:)
  Synd du har misset både Teclipper og den lekre neven,men slik er det i hagen,noe forsvinner.
  God bedring til deg:)

  SvaraRadera
 25. Åååå åååå åååååååå.....
  Nu vill man ju ännu mer att våren ska komma!
  har lust att kavla upp ärmarna och bege mig ut prixis nu på direkten...
  Såå såååå sååååååå fiiiiiint!
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 26. Javisst är det kul med då och nu! Jag älskar också före och efter bilder, man glömmer så lätt så det är ju kul att även se sina egna ;-) Trist att vissa växter har försvunnit hos dig men för mig känns det som en tröst att höra att även de bästa har växter som dör av okänd anledning ibland, inte bara jag... Kram Katarina

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.