Sabelhagens olivlund

lördag 5 mars 2016

Ny tefavorit

Jag har precis upptäckt Rooibos te, det är egentligen inte "riktigt" te, utan kommer från rooibosbusken, järneksbuske. Det brukar kallas "det nyttiga röda teet". 
Rooibosbusken växer inte någon annanstans än i Cedarbergen i Sydafrika. Man har gjort försök att odla den på andra ställen i Afrika, men inte lyckats. Det sägs vara det speciella klimatet och den sandiga jorden som gör att busken trivs endast där. Ursprungligen är rooibos en vildväxande buske som använts sedan urminnes tider av Khoisanfolket, Sydafrikas urbefolkning. 
De utvecklade den komplicerade jäsningsproceduren som ger rooibos dess speciella färg och milda smak. I dag har forskare bekräftat Khoisanfolkets upptäckt, rooibos kan förhindra uppkomst av allergier och lindra kolik, astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet. 

Rooibos är teinfritt vilket gör att man kan dricka det på kvällen och ändå kunna sova. Jag har inte problem med att dricka vanligt te på kvällen heller, men det är ju alltid bra att variera sig. 
Extra gott blir det i mina favorittekoppar från Spode :) 

Rooibos innehåller även ett flertal mineralämnen som kroppen behöver, bland annat kalcium, järn, zink och magnesium. I rooibos finns också en enzym, SOD (superoxid dismutase), som tros kunna motverka åldrandets oönskade effekter. 
Visst låter detta bra? 

Man brygger det precis som vanligt te, men teer gjorda på rooibos kan dra sex–åtta minuter. Detta är möjligt tack vare att rooibos inte utvecklar ämnen som gör drycken besk. Det smakar så mjukt och lent. Jag har helt klart hittat en ny favorit:) 

Kanske har ni redan upptäckt rooibos teer för länge sedan, det är bara jag som är lite sen av mig;). 
Men nu när jag vet vad det är, så har jag helt klart fått en ny favorit. Men det tog några koppar innan jag var helt såld:) 

Idag blir det en lugn dag, kanske en sväng ut till havet vi får se. Daniel känner sig krasslig med ont i halsen, hosta och lite feber. 


Ha en fin lördag alla som kikar in här


Kram Maria 9 kommentarer:

 1. Takk for godt tips! Den har jeg ikke hørt om, og skal sjekke om den finnes her.
  Jeg drikker bare te, så det er fint å finne noen nye smaker.

  Klem, Marit

  SvaraRadera
 2. Rooibos är mitt frukostte sedan många år. Visste dock inte att det förde med sig så mycket nyttigt som du beskriver, men det är verkligen skonsamt och lätt att dricka. Känns helt enkelt bra i magen.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Have a nice weekende Maria! Tanks four your photos, Patricia

  SvaraRadera
 4. Have a nice weekende Maria! Tanks four your photos, Patricia

  SvaraRadera
 5. Rooiboste ät mitt favoritte. Speciellt det som är smaksatt med kaktus och apelsin. Mmm. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 6. Oh, ja, det ska ju vara så nyttigt, men jag föredrar andra teer. Älskar när det smakar Indien, men för ett par veckor sen upptäckte jag att jag var lite trött på det, så nu blir det vanligt igen. Men det var roligt att läsa det du skriver om rooibos! Jag visste att det var afrikanskt men inte allt det andra! En kopp gott te är livet. Inget kaffe för mig, tack. När jag vill "rena" mig lite dricker jag pepparmyntte, det lärde vi från mannen mins tyska farmor och det är som om hela innandömet i en blir lite uppfriskat, så det dricker jag gärna!
  Då får du pyssla om sambon din, så att han snart är på gång igen!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 7. Åh det där teet gillar jag fast jag dricker det i pås-te. Och jag dricker tre stora koppar varje kväll innan jag ska sova :) Hoppas mannen din kryar på sig. Kram

  SvaraRadera
 8. Jo det har provats-jättegott! Är det dessutom så nyttigt får det gärna bli en vana ;)
  Skön söndag på dig!

  SvaraRadera
 9. Rooibos te är gott, godare än grönt te som jag inte är så förtjust i. Just nu har vi influensa här, så det går åt mycket te ;) Önskar en trevlig söndag!

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.