Sabelhagens olivlund

onsdag 24 september 2014

Helgens musselsoppa och godaste knäckiga äppelpajen med kokos


Daniel gjorde musselsoppa i helgen, så himla gott. Det var längesedan vi hade det, och jag var så sugen:) 


Blev lite räksoppa till förrätt också:) 

Mitt favoritvin Burgogne


Per Morbergs recept 

MOULES MARINIÈRES

1kg blåmusslor 
4 schalottenlökar 
4 vitlöksklyftor 
1/2 fänkål (vi uteslöt det) 
1 morot 
11/2 dl olivolja 
4 dl torrt vin 
1/2 kruka färsk timjan (vi uteslöt det) 
10 pepparkorn
1 lagerblad 
1 tsk salt 
5 dl grädde 

Garnering: 1/2 dl persilja 

Gör såhär: 

Skölj och borsta musslorna ordentligt. 
Släng alla som inte stänger sig när du knackar på dem. 
Finhacka schalottenlöken, vitlöken och fänkålen. Finstrimla moroten. 
Ställ en stor kastrull på tokvärme. Slå i olja och låt det börja puttra.Det går fort.
Stjälp upp musslorna och blanda ner löken, vitlöken, fänkålen och moroten. Häll på vinet, tillsätt kryddorna och saltet. Låt koka upp. Koka sedan på svag värme i 6-7 minuter. 
Slå i grädden och ev mer vin mot slutet av koktiden. Smaka av med salt och peppar. 
Stjälp upp musslorna i den största skål du har, gärna av keramik så det blir en lite fransk känsla över det hela. 
Ta bort de musslor som inte öppnat sig. 
Strö över persilja. 



Och så gjorde jag godaste efterrätten. En äppelpaj med knäckigt täcke. 
Jag hittade receptet hos denna kreativa tjej med den inspirerande bloggen Home 2 Tiny 
Prova, den var supergod! 


KNÄCKIG ÄPPELPAJ MED KOKOS
Ingredienser
6-8 äpplen
150 g smör
1 dl kokos
2 dl havregryn
2 dl mjöl
1 1/2 dl socker
1/2 dl sirap
1/2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
Så här gör jag
Skala äpplena, skär i bitar och lägg i en form
Smält smöret
Blanda i havregryn och kokos
Blanda i resten av ingredienserna

Bred smeten över frukten
Gräddas mitt i ugnen i 200 grader tills pajen fått fin färg ca 15-20 minuter
Pudra över lite kanel
Serveras ljummen med kall vaniljsås



Vilken dag det varit idag, jag är helt slut. Det är tufft med personalindragningar, och dessutom personal som är sjuka. Men nu är längsta dagen i veckan gjord. 
Skönt att ta en kvällsprommis med Lykke tillsammans jag och sambon och bara gå och småprata lite. Men så mörkt det är nu, dags att plocka fram reflexer både till oss och Lykke. Hon har en superlampa som man fäster på kopplet, den lyser i 3km fri sikt. 




Ha det gott 



Kram Maria 








17 kommentarer:

  1. Vilken helsmaskig middag!! Älskar musslor och den där äppelkakan bara mååååååste jag testa!!!

    Många kramar aka

    SvaraRadera
  2. Mmmm, den eplekaken så bare helt fantastisk ut..... Blåskjell kan jeg ikke spise, men eplekake.....nam :o) Herlig kveld til deg! Klem fra Nina

    SvaraRadera
  3. Hei! Det ser og høres fantastisk godt ut. Til fredag skal vi til min favorittfiskebutikk. Den ligger et stykke unna. Da skal det handles. Gleder meg veldig. Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
  4. Det så veldig godt ut, og den eplekaken må jeg bare prøve! Eplekake er det beste jeg vet :)

    Ha det godt!

    Klem, Marit

    SvaraRadera
  5. Gud vad gott det lät! Den måste jag göra den där soppan, älskar musselsoppor. Kram Pernilla

    SvaraRadera
  6. Men himmel sååå gott det ser ut!! Å vad du frestar!:)
    Såg också Tinys äppelkaka, den verkar ju galet god!
    Jättefina bilder du tar!

    Kram
    Adela

    SvaraRadera
  7. Den äppelpajen måste jag göra, ser himla god ut.
    Kram

    SvaraRadera
  8. Tack finaste vännen för de värmande orden och att du länkar, blir så glad att du tyckte om pajen. Angående stövlarna har jag storl 37, brukar ha 36-37, men de är något små i storleken upplever jag det som. Funderar du på att köpa dem rekommendera jag att gå upp en storlek. Sen tycker jag alltid alla gummistövlar är svåra att få av, måste ha en vakuumförpackare nere i foten för ofta få Mr C dra av dem o det är en himla cirkus, ha, ha. Hoppas du får en lugn o skön kväll efter en intensiv dag. Stor varm kram Tina

    SvaraRadera
  9. Tänk att jag aldrig har ätit musslor :). Äppelkakan låter god. Jag ska njuda på äppelkaka nästa vecka då provar jag kanske ditt recept. Tack!

    Kram

    SvaraRadera
  10. Nu ska jag vara så där vidrigt trist och säga att musslor, det är det sista jag skulle äta om all mat på jorden tar slut......det var väl uppmuntrande! Det går bara inte, jag kan inte äta det. Men jag tror dig på ditt ord att det var gott! Om inte så den där äppelkakan, den tar jag gärna! Tack för recept i alla fall!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  11. Men oj, så gott det där lät! Både soppan och äppelkakan!! Man blir så glad när man får äta mat som är god. Och inte mat som bara är tillagad för att man måste äta, om du förstår vad jag menar. Tid och lust är nog det bästa receptet för att det ska bli god mat. Supergulle dig Maria. Vill bara säga att du anar inte hur glad jag blir varje gång du lämnar en hälsning och att du gillar mina 'collage'. Jag skulle gärna göra sådana i varje inlägg. För att jag tycker att känslan i trädgårdslivet som är just då fångas så bra på det sättet. Men ibland finns inte tillräckligt med bilder förstås. Eller sådana man är nöjd med, eller visar det man ville visa. Hur som helst. Dina hejarop tar jag till mig.

    Kram, kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  12. Å herregud så gott det där ser ut! Älskar musslor men det gör inte min man (:så det blir inte så ofta , pajen hade han älskat däremot :)
    Har förstått att ni har ett ställe i Kroatien , spännande och jag förstår du längtar dit! Vinskörden var ett äventyr och jag har några suddiga mobilkamerabilder som jag kan visa sen! Ha en fin dag, kram Anna

    SvaraRadera
  13. Åh, så gott det ser ut! Har aldrig vågat mig på att koka musslor... Rädd att inte "förstå" vilka som är dåliga! ;)
    Knäckig äppelpaj är så himla gott! Jag gör en liknande variant. Enkelt men så gott!
    Usch, det är drygt med sådana där dagar på jobbet som tar kraften ur en... Vet så väl... Skönt att ha förmågan att kunna släppa och koppla bort i alla fall, när man kommer hem! Och skönt att rensa skallen med promenader!
    Kram på dig vännen och ha en skön kväll!
    /Maria

    SvaraRadera
  14. Ser helt utrolig godt ut :) det der ligger litt over mitt nivå- men eplepaien skal jeg klare ! Tenk å komme til ferdig servert bord med dette- herlig det hadde vært :)

    God helg klem fra Monica

    SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.