Sabelhagens olivlund

torsdag 7 maj 2015

Ersättare till Hortensia och fler nya tulpaner


Min Hortensia har tyvärr gått hädan i vinter. Trots att det inte varit så jättekallt, så klarade den sig inte. Den är 5 år gammal, och förra året var den inte sig lik så detta var väl egentligen väntat. 
Så nu är frågan vad jag ska ha där istället. 
Är lite sugen på en ny Hortensia, samtidigt som det vore fint med något som blommar på våren. 


Jag har rosor i starkt rosa/rött här, så något vitt är nog snyggast. Eller en blodlönn, eller för all del en rosa Hortensia. 

En död pinne... 




Jag piggar upp mig med att kika bakom hörnet av förrådet, där tulpanerna blommar som mest. 
Jag får nog gå ut igen och kolla upp namnen och jämföra med bilderna på lökpåsarna. För de starkare rosa här och de jag har i Paisleyrabatten är rätt lika varandra. Inte för att det spelar så stor roll egentligen:) 




'La Belle Epoque' och 'Sweet Love', de här går i lite mer brända toner, och jag tror de blir snyggare i gavelrabatten med höstsilveraxet och sköldpaddsörten än ihop med de rosa tulpanerna.
Fast när det kommer till tulpaner kan man väl mixa och matcha lite hur man vill. Här gäller väl inte less is more:) 




'Sanne' 

En riktigt mörk lila som jag tror är 'Blue Wow' 

Regn här i dag igen. Trist. 

Ha det gott 

Kram Maria 




14 kommentarer:

  1. Du är bra på och blanda växter i dina rabatter,
    kommer säkert bli en fin ersättare för hortensian.
    Och alla tulpaner som blommar nu, superfint.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  2. Vilka ljuvliga tulpaner!
    Så fint du har i din trädgård :)

    Kram Jonna

    SvaraRadera
  3. Vad många fina tulpaner! Synd med hortensian, du kommer säkert på vad du vill ha istället. Här har det varit regn och sol om vartannat hela dagen, jag är tacksam när det inte blåser, hatar blåst!

    SvaraRadera
  4. Trist når hortensia dør! Jeg kjøpte en stor i fjor, og den har jeg oppbevart i kjelleren i en stor krukke. Det gikk veldig fint, og nå er den full av knopper :)
    Du har så mange vakre tulipaner!

    Klem, Marit

    SvaraRadera
  5. Hoppas du sov gott inatt? Jag hade min ensamma natt i tisdags, men stannade upp rätt sent, så jag somnade faktiskt som en stock efter mannens gonatt-samtal :)
    Nä, inte less is more inte! Underbart vackert! Hortensia vill jag också ha (som allt annat jag vill ha ;) Men undrar är det "trädgårdshortensia" som man sätter som perenn???? Sorry om du får lov att svara på mina dumma frågor i tid och otid... Tack för dina svar om Kungsängsliljan, jag hoppas mina kommer nästa år och gärna att de förökat sig ;)
    Kram och ha en fortsatt fin torsdagskväll!
    /Maria

    SvaraRadera
  6. Så leit med den store hortensiaen...du finner nok en ny:)
    Flotte tulipaner du har på gang:)
    Nå håper vi solen og varmen kommer..god helg:)

    SvaraRadera
  7. Du har minsann också vackra tulpaner i snygga kombos! Men trist med hortensian. Fast å andra sidan kan du ju få köpa något nytt :)
    Kram
    Katarina

    SvaraRadera
  8. Det är inte bara nackdel när saker och ting ger upp. Det finns en anledning att skaffa något nytt och det är ju alltid kul.
    Det vita mellan tulpanerna är vit förgätmigej.
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
  9. Underbart vackra tulpaner, synd på hortensian, jag tror att vår klarade vintern, blir spännande att se för det är vår första! kan du inte skaffa en låg magnolia istället? De är så vackra tycker jag! Glad vår! /Lotta

    SvaraRadera
  10. Vakre tulipaner! Hva med en magnolia Stellata, eller en viburnum om du ønsker vårblomstring? Ellers er det jo mange fine hortensia du kan erstatte den med...!
    Ha en fortsatt fin dag
    Stein

    SvaraRadera
  11. Tulpaner kan man ha hur mycket som helst av och blanda hej vilt med om man vill Mina sorkar tycker då det för de flyttar på dom hit och dit och en del blir korta och andra äter de upp, de har ett evigt jobb med men jag önskade att de la tiden på nåt annat.
    Önskar dig en härlig fredag
    kram Meta

    SvaraRadera
  12. Hei! Man blir ikke glad når en plante må gi opp. Hortensia er en vakker plante. Jeg ville ha prøvd en gang til, men ikke akkurat på samme stedet. Så vakkert det er i hagen din nå. Nydelig tulipanblomstring.
    Klem Anne

    SvaraRadera
  13. En rosa hortensia låter som en dröm mot röda bladverk :) Balansgång det där med någons död och möjligheterna det skapar... Tulpanerna var härliga och visst är det fint att mixa. De ser ju ut att gå i varmrosa allihop - urläckra. Bra på ett sätt med en svalare vår för vi kan njuta så mycket längre. Regnet igår var jag glad för, det hjälpte mig att fokusera på jobbets måsten.

    Ha en fin helg! Kram, Carina

    SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.