Sabelhagens olivlund

onsdag 29 november 2017

Att välja ut de bästa


Tanken på att beställa några rosor till Sabelhagen har börjat gro, jag känner att jag saknar rosenknoppar om försommaren. Men vilka ska jag välja ut, det finns ju hur många fina som helst:). 
Zonen får ju ligga till grund förstås, inga kinkiga skönheter här inte. 
Försöker tänka tillbaka på vilka som klarade sig bäst i min gamla trädgård, och även de som har ett fint växtsätt. 

Här följer en lista på mina bästa rosor. 
Kanske kan ni får några tips. 

Ovan en bild på Valdemar som har fångat mitt hjärta :) 
Den blommar endast en gång, men då överdådigt med ibland över 50 blommor per gren. De ni:). Han är ju rätt stor Valdemar, 4x4m, så han kommer kräva sitt utrymme. Men det kommer vara värt det.  
Zon 4 så det borde fungera. Jag hade inte haft Valdemar med än 2-3 år innan vi flyttade, så han kommer högt upp på "vill-ha" listan. 


Duchesse de Montebello  (bilden ovan) 
Ännu en engångsblommande skönhet, som jag kommer ha svårt att inte ta med bland de jag väljer ut. 
Duchessen har den mest perfekta ljusrosa färg man kan tänka sig. 
1,5x1,2 en mer praktiskt och lättplacerad storlek. Zon5. 


Rose de Recht 
En remonterande, återblommande, ros med en härlig doft av äpple och mandel. Vem vill inte ha äppelkaksdoft i trädgården?:) 
1,5x1,2. Zon 5. 
Jag gillar den för att den blommar långt in på hösten. Jag hade den planterad under plommonträdet, och där trivdes den bra, en skuggtålig ros. 
Wild Edric 
Robust och frisk med stark doft. Frös inte ner en endaste centimeter under de åren den förgyllde trädgården. En av de jag absolut vill ha på landet, utan tvekan. 
En Austinros som klarar zon 6. 
1,6x1,2. Ritausma
Ännu en fantastisk ros som är så tålig och robust. Det värsta taggmonster man kan tänka sig, men med de mest underbara gräddbakelseblommor. 
En lite större ros 2,5x4. Zon 4. Wasagaming 
En frisk ros som blommar rikligt i början av sommaren för att sedan blomma en gång till, men inte lika intensivt. 
1,8x1,5. Zon 6. 
Skuggtålig, jag hade den under plommonträdet intill Rose de Recht.


Och tre absoluta Austinfavoriter som jag ändå tycker är robusta och borde klara sig. 
Leander 
William Morris 
Eglantyne


Vad tror ni? Kan det här bli bra? 
Helt säkert, men jag är bara i tanken ännu, ingen brådska här inte:).  

Här sitter jag och har knåpat ihop ett inlägg om rosor, när det på de flesta andra bloggar är jullfeeling på hög nivå:). Så kan det gå:). 

Jag har inte satt fram en endaste ljusstake ännu, men det kom ett fint paket med posten i går kväll. Nästan som lilla julafton:). Och kan hända var det två adventsstjärnor i papper till vardagsrumsfönstret och vårt sovrum där i paketet. Bland annat...:). 


Nu finns Sabelhagens olivlund på Facebook. Gå gärna in och gilla:) 

Sabelhagens olivlund - Startsida


Ha en fin mittiveckanonsdag


Kram Maria 


3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren kanske gör det hela svårare... Min spontana tanke är att du har väl typ zon 2 däruppe :) En rhododendronbekant som odlar runt Strömstad har jättesnäll zon.

  Fina val allihop. Leander kommer jag satsa på igen. Hos mig frös den faktiskt bort vintern 2015-16. Men den är så vacker att jag gärna prövar igen. Och det du sysslar med nu är väl det som den här årstiden är så bra till... reflektion, planering, fundering :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 2. Jeg hadde valgt alle sammen :)
  Ritausma klarer seg veldig fint her, så der burde den gro veldig bra. Valdemar har jeg ikke sett før, og den er veldig vakker.
  Ha det godt!
  Klem, Marit

  SvaraRadera
 3. Åh, älskar dina rosbilder!! De ser super-härliga ut allihop! Bra att du skriver vilka som är skuggtåliga! Det fick mig att fundera på att ett par rosor kanske skulle passa inder vårt plommonträd, där är en knäpp slänt på typ en halvmeter, den kanske skulle gå att dölja med ett par tjusiga rosenbuskar... Nog för att det är bra att planera på vintern, men måste den vara så lång?! Kram i vintermörkret!

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.