Sabelhagens olivlund

fredag 8 januari 2016

Drömmar och visioner 2016


Blommig fredag drar igång igen, tjohoo nu är vi på rätt sida av året och går mot ljusare tider. Love it! 
Temat är passande nog Drömmar och visioner, så kika in hos Helena för att inspireras. 

Den största förändringen hos mig kommer bli att mitt växthus försvinner. Min pärla i trädgården. Mitt engelskt röda glaslösa växthus. Några rutor hade jag satt in, men nu har de stackars rutorna ramlat ut och dessutom har ena gaveln liksom knäckts av hård vind. Ingen vacker syn med andra ord. Så nu funderar jag för fullt på vad jag ska plantera där det stått. Jag har ju en murad grund till växthuset och i den vill jag plantera en upphöjd höstrabatt. 
Jag tror att mina fyra nyaste Austinrosor också kommer få flytta dit, kanske att jag ska ha armeringsjärn i bakkant som 'The Albrighton Rambler' kan klättra på. 

The Albrighton Rambler 

Olivia rose Austin 
The lady of the Lake 
A shropshire Lad 
Så den här vyn med växthuset är snart ett minne blott. Men det kommer bli en rossymfoni istället, och det är minst lika bra. 

Här nedan till höger ser man pallkragen där rosorna bor idag. Så det är inte långt de ska flytta max några meter:) 
Andra funderingar är att äntligen göra slag i saken och ta bort all daggkåpa från silverpäronsrabatten och plantera buxbom istället. Man ser knappt rosorna bakom. 
Och så vill jag få in salvia Caradonna i gavelrabatten 


Detta var mitt bidrag i första omgången av Blommig fredag, ser fram emot fortsättningen. Kram Maria 

30 kommentarer:

 1. Visst är det härligt med ljusare tider men jag grottar gärna ner mig inne i mörkret med tända ljus ett tag till :) Förstår att du har mycket att planera till din fina trädgård. Kram

  SvaraRadera
 2. Bara längtar till vår nu! Det var ju lite tråkigt med ditt växthus men, men Austin rosor är ju ALDRIG fel. Lycka till med projektet!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 3. Hei!
  Fantastisk frodig og flott du har det. Veksthuset ditt synes jo, nesten ikke lengre. Du er heldig som får et nytt bed som er nesten klart. Det skal bli spennende å se.
  Det er så deilig at det går mot lysere tider. Klem Anne

  SvaraRadera
 4. Din trädgård ser underbar ut.Lummigt och så vackra rosor.kan jag gräva i år ska jag plantera några rosor till.Ha det fint.

  SvaraRadera
 5. Hej och God Fortsättning! Rosor kan man inte få för många av tror jag, jag har blivit så förtjust i dem också och antalet har ökat år efter år! Så spännande med din trädgård! Lycka till!

  Ha det gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 6. Roser kan en ikke få nok av nei, og hvis du river drivhuset får du jo bedre plass til flere roser. Lykke til med dine nye prosjekter til våren!

  Klem, Marit

  SvaraRadera
 7. Det är så roligt att se och höra dig berätta om dina rosor en riktig rosälskare är du då verkligen det kommer att bli så fint med de nya rosorna där de i aprikos och bärnsten är en höjdare tycker jag
  Ha nu en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 8. Din trädgård är verkligen som en dröm, det kommer säkert att bli jättefint med en upphöjd rabatt där växthuset stått men ska du inte ha något växthus längre???? det skulle inte jag vilja vara utan! Önskar dig en skön vinterhelg! /Lotta

  SvaraRadera
 9. Maria, jag tycker att dina rabatter är fina som de är! Förstår att växthuset är bortom reparation och en upphöjd rosrabatt där blir jättefint - men varför inte låta den röda stommen stå kvar, åtminstone delvis, och låta rosorna klättra på den? Det kunde bli väldigt häftigt!
  Önskar dig en skön helg!/Laila

  SvaraRadera
 10. Åhh ditt växthus! Nej! Såga ner det och skicka det till mig så klistrar jag ihop det med plastic padding hi hi...jag saknar mitt gamla vingliga och sneda växthus som jag lappade ihop gång på gång efter varje vinter. Nåja, din rabatt där kommer med all säkerhet bli helt ljuvlig...
  Kram till dig!
  Titti

  SvaraRadera
 11. Så många fina rabatter du har. Kul med så stora bilder på bloggen det blir så fint då.
  Trist med växthuset men det blir säkert något nytt eller hur?
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 12. Härliga planer! Daggkåpan är fin men växtglad, väl levnadsglad ibland och förnyelse är alltid kul :) Låter smart med en upphöjd höstrabatt, kanske några höstkrokus däri? Nu måste jag fråga.. När du sätter rosor planterar du 3 och 3 som Austin rekommenderar eller blir det något maffigt ändå? Jag har ju ett par sorter men de är inte så gamla att jag kan avgöra. Crown Princess Margrethe köpte jag två reaplantor av och de verkar breda ut sig. Å andra sidan är det kul att kunna plocka så många blommor jag vill.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 13. Det blir fint med en upphöjd rabatt, särskilt om rosorna är lite av den nickande sorten.
  Kram

  SvaraRadera
 14. Vilka härliga planer du har inför 2016. Ser fram emot att följa hur de utvecklas :)

  SvaraRadera
 15. Där ser man - ett växthus blir till hos någon och försvinner hos någon annan :) Men det är ju det som är tjusningen med trädgård - att hela tiden förändra. Det kommer garanterat att bli jättefint med din upphöjda höstrabatt. Fantastiskt lummigt och fint du har det!
  Kram Gunilla

  PS Jag lämnade förresten en liten sen nyårshälsning på ditt nyårsinlägg. Hoppas 2016 blir ett riktigt bra år!

  SvaraRadera
 16. Åhh...så trist at det er ødelagt. Men uansett hva du finner på så blir det vakkert :)

  God helg klemmer fra Monica

  SvaraRadera
 17. Your garden is beautiful !! Always nice to see these lovely roses !
  Greetings

  SvaraRadera
 18. Vad tråkigt ändå, att det försvinner ert växthus, den vyn är fin! Men förstår att det måste göras, och det blir säkert bra det du hittar på där den stått!

  Trevlig helg!
  Gunilla

  SvaraRadera
 19. Oj så tråkigt med växthuset. Och helt underbara rosor har du redan, och fler lär det väl bli. Lycka till och ha en bra helg.

  SvaraRadera
 20. Det blir så vakkert med dine nydelige roser. Trist med veksthuset er det jo, men da dukker det altså opp nye muligheter og det er jo bra. Lykke til. Hilsen fra Liv

  SvaraRadera
 21. Oi! Men opphøyd bed blir aldri galt, og rosesymfoni enda bedre :)

  SvaraRadera
 22. Vilka fantastiskt fina bilder på rosorna.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 23. En riktigt fin trädgård, och härliga rosor.
  Ha en trevlig helg!
  Marika

  SvaraRadera
 24. Så tråkigt med växthuset. Men det kommer att bli så vackert. De fyra nya Austinrosorna är fantastiska. Tycker om alla men blev extra förtjust i 'A shropshire Lad'. Så vacker färg.

  Önskar dig en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 25. Alltså din trädgård, vännen.... Din T R Ä D G Å R D!!!! Underbar! Vilka härliga och tydliga projekt och mål du satt upp. Kommer bli ännu mera toppen!
  Kram och njut av lördagen nu!
  /Maria

  SvaraRadera
 26. Härliga sommarbilder!! Medan andra drömmer om växthus så tar du bort ditt ;-) Skönt att alla har olika visioner och jag tror, precis som du, att det kommer bli jättefint med en rosrabatt istället.
  Önskar dig en trevlig helg!
  Katarina

  SvaraRadera
 27. Ja, rätt sida årsskiftet för att hoppas att det blir en riktigt kall och snörik vinter! Jag vet, det är jag nästan bara som tycker så, jag har hamnat fel geografiskt sett. Men, sen jag började blogga har jag mer och mer börjat tycka om sommarhalvåret, faktiskt, så det har verkligen medfört mycket gott!
  Dina rosor är så fantastiskt fina!
  Men du, hur är det med buxbom, har inte dom fått svamp eller virus......har precis för mig att dom drabbats av någon sjukdom. Men det vet dom ju när du skall köpa sen.
  Kramar

  SvaraRadera
 28. Åh, men tråkigt ändå att bli av med ditt fina växthus! Fast rosor är ju härligt också....blir säkert jättefint det med! Ska bli spännande att följa förändringen.

  SvaraRadera
 29. Du är ju helt fantastiskt duktig på att fotografera dina rosor. Och gavelrabatten tycker jag om hos dig. Väldigt snyggt med den gråbladiga busken. Är det havtorn?

  Undrar
  Kristina

  SvaraRadera
 30. Fina planer, kommer att bli ännu snyggare hemma hos dig. Daggkåpan har ju en förmåga att bre ut sig, du får flytta den till något hörn där den kan göra det. Håller med en annan läsare, kunde du inte behålla en del av växthuset som klätterställning till rosorna?
  Kram Kristina

  SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.