Sabelhagens olivlund

fredag 19 januari 2018

Något gott att bjuda på till fikat - Daimcheesecake






Den underbara fredagen är här, veckans bästa dag:). 
I morse gick Daniel ut med Lykke och sedan körde han mig till jobbet, så lyxigt. Jätteskönt att slippa palta på sig extra mycket kläder för att åka Vespa, då det var -7°. 
Vi jobbade och möttes sedan i stan och kikade en snabbis på NK, Daniel köpte ett par nya handskar. Han hade lagt sina i en taxi i Stockholm igår... 
Jag hittade en så fin skjorta från Morris, men köpte inte. 
När vi kom hem tändes grillen, säger man så om en gasolgrill?, och Daniel fixade en en jättegod middag. 
Vi sitter fortfarande kvar vid köksbordet och sippar på var sitt glas vin. 
Och efterrätten har jag tagit fram från frysen, den mår bäst av att tina 15-20 min innan man äter den. 




 En kväll nu i veckan vispade jag äggvita så man kunde vända bunken uppochner utan att det rann ut, hackade daim och rörde philadelphiaost. 
Och detta blev en helt underbart god Daimcheescake. 


Det här behöver du (form 25 cm i diam)

3 dubbeldaim
1/2 paket med digestivekex 
30-50g smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300g philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk, kokad max 2 timmar. Eller en burk karamelliserad mjölk. Den behöver man inte koka. 

Gör såhär: 

Ta av etiketten på burken och koka i rikligt med vatten i max två timmar. 
Tänk på att man får hälla på vatten allt eftersom, för burken måste vara täckt med vatten hela tiden. 
Skölj under kallt vatten och ställ in i kylen. 
Eller använd karamelliserad mjölk, så slipper du koka. 
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivepaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. Smidigast är att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. 
Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund form med avtagbar kant. Ställ denna svalt medan du börjar med själva cheesecaken. Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela äggula och vita i olika skålar. 
Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. 
Vispa sedan grädden fluffig så den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. 
Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med en slickepott eller slev. 
Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. 
Skulle du få någon smet över kan man göra små portionschessecake i mindre muffinsformar. 
Den behöver ca 5 timmar i frysen innan den stelnat till. 
Ta fram kakan en kvart innan servering och häll över såsen. Skulle såsen vara lite för tjock, rör då ut den med en tsk grädde och servera genast. 

Receptet hittade jag hos Jennys Matblogg 









En härlig helg ligger framför oss, love it. 
 I morgon ska vi gå på premiären av nya Porsche Cayenne, vi har ju en ny bil så vi är inte spekulanter;). Men William & Daniel vill gärna kika och klämma lite;). 
Sedan blir det kalas för svärfar. Vi ska dit på middag, och jag kan tänka mig att det blir något riktigt gott, Daniels mamma lagar så himla god mat. 


Sabelhagens olivlund finns på Facebook, här 



Kram M 












1 kommentar:

  1. Du frister meg veldig med alle disse flotte oppskriftene. Det ser jo veldig godt ut!
    God helg!
    Klem, Marit

    SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.