Sabelhagens olivlund

torsdag 11 oktober 2018

Söndagsmiddag a la Morberg




Till söndagsmiddag lagade Daniel de godaste lammfärsbiffarna  jag vet, eller lammsmäcka som Morberg kallar dom. Man smäcker ner biffarna i stekpannan så de blir lite platta. Det doftade så gott i köket när jag kom in efter att ha varit ute och planterat en höstkruka, här kan ni se den. 
Så underbart gott att sätta sig till dukat bord, eller okej då...jag fixade lite med lyktor och servetter:). 
Mums, vi åt så magen stod i fyra hörn. Och såsen, oh my så god. 
Ni bara måste prova detta recept, om ni gillar lamm förstås. 



           Lammsnäckor med klyftpotatis 


              Ingredienser till fyra personer 

Lammsmäcka

lammfärs 400 g 
ströbröd 2 msk 
vispgrädde 1.5 dl 
ägg 2 st 
hackad persilja 0.5 dl 
stor pressad vitlöksklyfta
hela gula senapskorn 1 tsk 
grovkrossade senapskorn 1 tsk 
fransk senap 1 ms
färsk timjan 1 nypa 
salt 1.5 tsk 
svartpeppar 1 nypa 
smör till stekning 1 klick 
Klyftpotatis
fast potatis 1 kg 
smält smör 75 g 
flingsalt 1 nypa 
peppar 1 nypa 
färsk timjan eller rosmarin 1 nypa 
Tillbehör
haricots verts 250 g 
schalottenlökar 2 st 
smör 1 msk 
salt


Gör så här
1
Värm ugnen till 250°.
Börja med klyftpotatisen. Skölj och borsta potatisen väl. Skär den i klyftor och lägg dem i en långpanna. Häll över smör eller olivolja, salt, peppar och eventuellt färska örter. Vänd runt så att all potatis får fett och kryddor på sig. 
Stek mitt i ugnen i 20–25 minuter tills potatisklyftorna fått fin färg och är mjuka. Vänd runt några gånger.

2
Blanda ströbröd och grädde och låt svälla i 10 minuter. Tillsätt färsen och resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig smet. Forma åtta till tolv biffar av färsen. Hetta upp smör i en stekpanna och stek lammsmäckorna på medelvärme i 3–5 minuter på varje sida.

3
Skala och hacka schalottenlöken. Koka upp lättsaltat vatten, lägg i haricots vertsen och låt koka i cirka 5 minuter, häll sedan bort vattnet. Fräs löken mjuk i smöret i en kastrull och vänd ner haricots vertsen. Rör runt och salta.

4
Servera lammsmäckorn med klyftpotatisen och kokta haricots verts. 



Receptet hittar ni här 




I morgon är det freeedag, så himla skönt. 




 Ha en fin kväll




Kram M 














2 kommentarer:

  1. Ett ord! Mums! Ska testa detta recept, tack snälla :)
    Jamen nu tar vi helg och jag stressar väl vidare bland flyttkartongerna, puh!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  2. Vilken sås var oh my god god?

    SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.