Sabelhagens olivlund

tisdag 26 mars 2019

Middagstips till helgen




Det har varit soligt och fint idag, men burr så kallt. Jag fick allt dra på mig mössan när jag gick hem från bussen. 
Det blåser isvindar från havet. Värmen får gärna komma snart. 
Jag har i och för sig ingen bra vårjacka, så detta vädret blir bra några dagar till;). Skämt och sido;) Men en ny jacka kanske blir helgens mission;). 
  

Igår gjorde jag lasagne, William tycker det är så himla gott. Och jag med:). Det tar ju sin tid och är kanske inget man slänger ihop en vardagskväll efter jobbet. Men nu har ni tid på er och hinner handla ingredienserna till helgen:) 
Prova denna vetja, den är jättegod. 

Receptet hittade jag här







Ingredienser 

lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs (jag tog nötfärs)
Smör
1 pressad vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
2 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollar (hoppade jag över) 


Ostsås:

10 dl gräddmjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost (jag använde parmesan, tog mindre än 3dl)
Lite riven muskotnöt  (hoppade jag över)
salt och peppar


Gör såhär: 

Sätt ugnen på 175- 200°
Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret.
Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, 
medan du gör 
Ostsåsen:
Smält smöret. Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Använd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig.
Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.
Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.

Montering 

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäker form, och täck botten ostsås,
och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25  minuter eller tills den är klar .


Lycka till! 






Taklampan i hallen som jag hintade om i förra veckan är på plats. 
Den vill jag gärna visa er snart. Kanske redan i morgon, vi får se. 
Det blev så bra, hallen känns större. Skulle vilja ha en ny ljuslykta, men hittade ingen bra när jag kikade runt i helgen. Fortsättning följer. 


Jag har gått en PW vid havet, och snart blir det en kvällsrunda med Lykke. 



Ha en skön tisdagskväll 




Kram M 












3 kommentarer:

  1. Så gott med lasagne 😃 blir sugen på det får se om man gör till helgen. Ha det fin kram från Nina

    SvaraRadera
  2. Lasagne är så gott! ”Slängde” faktiskt ihop en sån i går väll! :) Blir ju några bra matlådor av det också! Mozarella ovanpå är gott!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  3. Lasagne ÄR gott!
    Här blir det mest olika vegetariska varianter lite då och då, eftersom vi äter vegetariskt mer än annat. (fyra dagar i veckan)
    Men någon gång kan det ju hända att det blir med köttfärs förstås ;)
    Kram och ha en fin onsdagskväll!
    /Maria

    SvaraRadera

Jag blir så jätteglad att du tar dig tid att skriva en liten rad.